Roponen lever sitt drömliv i USA

Riitta-Liisa Roponen var fyra på 5 km klassiskt i finska cupen i Vanda. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Riitta-Liisa Roponen saknar inte snö i Denver.

"Jag gillar din stil."

Riitta-Liisa Roponen häpnade över kommentaren från en främling i butiken i Denver. En kulturchock för en finländare i USA.

– Det är härligt att folk hälsar, kommer fram och pratar och tar varandra i beaktan. Finländarna är inte så ... öppna, säger landslagsveteranen.

Det var inför den här säsongen som Roponens man Toni Roponen fick chansen att bli skidtränare i University of Denver. Det dröjde inte länge för dem att fatta beslutet att åka över.

– Jag sade direkt att köra för det. Det har alltid varit en dröm att flytta till USA och Denver har visat att det lönade sig att drömma.

Rullskidor

Närmare bestämt bor familjen Roponen i Lakewood, en stad med 150 000 invånare strax utanför Denver. Närmaste skidspår ligger ungefär en timme bort, men det har inte stört nämnvärt.

– Från mitten av december till första januari tränade jag två gånger på snö. Men jag saknade egentligen inte mera snö, för jag kunde göra riktigt bra rullskidträningar.

Det finns en avstängd parkväg för rullskidträning i närheten av Roponens hem i Lakewood. Där tränar Riitta-Liisa Roponen ofta med universitets skidlag. Hon hjälper samtidigt till som tränare på frivillig basis.

– Det är kul att träna med idrottare som är tacksamma, uppskattar att få hjälp och verkligen vill bli bättre, säger Roponen, 41.

USA-guld

Nyligen vann Roponen 10 km fritt i USA:s mästerskap. Alla USA:s främsta namn var inte med, men tvåan Caitlin Patterson har tävlat i världscupen i vinter. Roponens sextonåriga dotter Ida Roponen deltog också.

– Jag tror att jag är i bättre form än förra året. Jag har inte kunnat träna i klassisk stil på grund av en fotskada – och klassisk stil har i vilket fall som helst aldrig varit min favorit. Jag tror fristil skulle gå ganska bra, säger Roponen efter att ha slutat femma på klassiska 5 km i finska cupen i Vanda.

Lakewood ligger 1 700 meter över havet. I praktiken är det nästan som att vara på höghöjdsläger hela tiden.

– Det känns såklart lättare att andas här, men det var en fartfylld tävling. Kul att få köra lite hårdare rytm. Det var väl drygt fyra kilometer. Jag är mycket nöjd, säger Roponen.

Gett upp världscupen

Förra vintern skidade Roponen sannolikt för sista gången i ett stort mästerskap i Seefeld. I verkligheten skulle hon antagligen fortfarande enkelt platsa i Finlands landslag, men hon tror inte hon får skida i världscupen i vinter.

– Jag hade nog väntat mig lite bättre prestationer av finländarna. Tråkigt att se, säger hon.

Landslagstalangen Eveliina Piippo tränade i Denver under hösten. Hon överväger att inleda studier i Denver. Roponen önskar henne välkommen.

- Det skulle vara fantastiskt för mig. Jag skulle få sparra henne att bli bäst i världen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning