Roos om spel utomlands: Man måste våga misslyckas för att kunna lyckas

Alexandra Roos säger att man måste våga ta för sig då man lämnar trygga FM-serien för spel i en större serie. Bild: HBL Arkiv / Richard Nordgren

Alexandra Roos inleder i höst sin nionde säsong utomlands.– Så länge jag känner att jag utvecklas och blir bättre kommer jag inte att flytta tillbaka till Finland. Det är den personliga utvecklingen som driver mig framåt, säger hon.

Om man undrar vad som krävs för att spela utomlands är det bäst att ställa frågan till den spelare i laget som tillbringat flest år borta från hemlandet. Alexandra Roos flyttade från Finland år 2010 och inleder i höst sin nionde säsong utomlands och sin sjätte i SHE (Elitserien) i Sverige.

Då hon packade sina väskor, lämnade hemmet i Helsingfors och hemlandet bakom sig hade hon aldrig kunnat drömma om att vara ute på samma turné åtta år senare.

– Det är den personliga utvecklingen som driver mig framåt, säger hon.

Då Roos lämnade Finland landade hon i en helt ny handbollsvardag. Åren i Sverige och Norge har gett henne något hon aldrig fick uppleva hemma i Helsingfors.

– Det första man märker är att handbollen har en annan status än i Finland. Här i Finland är handbollen begränsad på flera sätt – den spelas bara längs kusten och främst bland svenskspråkiga medan den i Sverige och Norge är en sport som spelas överallt och får mycket synlighet, säger hon.

– Det finns flera utövare då sporten är mer utspridd och det gör att de är steget före oss i Finland. Det finns flera spelare, det finns flera juniorer att bygga landslagen och verksamheten på. Det finns ingen risk att det går som i Finland där serien decimerats till sex lag på grund av brist på spelare.

Beslutet att satsa på en internationell handbollskarriär är något Roos aldrig behövt ångra och hon säger att hon kommer att fortsätta spela utomlands så länge hon känner att hon utvecklas och blir bättre.

Det enda hon kanske lite ångrar är att hon väntade så länge med att åka. Då hon nu blickar tillbaka tycker hon att hon borde ha lämnat Finland tidigare än som 21-åring.

– Det hade säkert varit smartare att flytta tidigare. Jag tror att spelare som Emma Aarnio och Ellen Voutilainen som flyttar under gymnasietiden har lättare att slå igenom i Sverige. De drivs in i den svenska juniorverksamheten vilket gör att steget till seniorverksamheten blir mindre än om man fullföljer juniorverksamheten i Finland som inte håller samma nivå som den svenska, funderar hon.

Samtidigt påpekar Roos att det år viktigt att känna till vad för nivå man själv har och vad för nivå klubben man ansluter till har. Och så ska man se till att trivas både på och utanför planen.

– Jag visste själv vad för krav och förväntningar jag hade på mig själv då jag åkte. Jag åkte för att jag ville utveckla mig själv som spelare. Sedan ska man veta att det är svårt att komma från Finland. Man kommer inte direkt till topplagen och spelar Champions League första säsongen. Det är något man måste känna till, säger hon.

– Sedan krävs det arbete, träning och anpassning. Och att man vågar ta det där steget och pröva sina vingar utomlands. Man måste våga misslyckas för att kunna lyckas. Det går alltid att återvända hem till Finland om man inte lyckas. Men då har man åtminstone utmanat sig själv och försökt. Det handlar om att våga ta för sig.

Samtidigt som det är viktigt att ha mod för att kasta sig in i en obekant handbollsvardag är det minst lika viktigt att i tid börja förbereda sig för en eventuell flytt utomlands. Att spela i SHE eller någon annan högsta serie i ett riktigt handbollsland kräver mångfalt mer än att lira i den inhemska ligan.

– Oberoende var man än är så är man en utländsk spelare. Det har stundvis känts att man fått kämpa lite extra. Om man är på samma nivå som någon inhemsk spelare får man kämpa lite mera för att få chansen. Det har varit tufft speciellt i samband med skadorna då man annars också fått kämpa hårt för att kunna komma tillbaka, säger Roos om en av utmaningarna att spela utomlands.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning