Rönnbergs skada orsakar huvudbry för landslaget inför EM-kvalet

Nico Rönnbergs medverkan i EM-kvalmatcherna mot Nordmakedonien och Danmark är osäker. Bild: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Finlands viktigaste spelare Nico Rönnberg missar i värsta fall EM-kvalmatcherna mot Nordmakedonien och Danmark.

Med knappt tre veckor till EM-kvalstarten är det högst osäkert om Finlands största stjärna och viktigaste spelare Nico Rönnbergs kan medverka i kvalmatcherna. Rönnberg, som lämnade Finland och Cocks inför den här säsongen för spel i US Ivry i den stentuffa franska ligan, har haft problem med en magmuskelskada och bara kunnat medverka i en av Ivrys matcher i franska ligan.

"Rönnbergs medverkan är det största orosmomentet just nu och vi följer med hans situation mycket noggrant. Han är förstås en viktig spelare för oss men om han inte kan spela måste någon annan kliva fram och ta hans plats", säger landslagstränaren Ola Lindgren i ett pressmeddelande.

Lindgren presenterade sin spelartrupp till de inledande EM-kvalmatcherna mot Nordmakedonien och Danmark. Rönnberg är med i truppen men hans medverkan är högst osäker.

Om Rönnberg inte kan spela är det ett enormt avbräck för det finländska laget. Det finns ingen ersättande spelare som håller samma nivå och som har samma internationella rutin som Rönnberg.

28-åringen har stor erfarenhet av internationell klubblagshandboll från sin tid i Cocks. Rönnberg lyckades bland annat ta hem segern i skytteligan i gruppspelet i Champions League och han har varit den bärande spelaren i landslaget redan en längre tid.

Rönnberg har bara kunnat spela i en match i den franska ligan den här säsongen på grund av sin skada. Då sköt han ett mål då Ivry spelade oavgjort mot Saint-Raphaël.

Också med Rönnberg står landslaget inför en nästintill omöjlig uppgift i EM-kvalet. Laget ställs mot regerande världsmästarna Danmark med bland annat superstjärnan Mikkel Hansen i laget i den första hemmamatchen medan den Nordmakedonien står för motståndet i öppningsmatchen några dagar tidigare. Det fjärde laget i gruppen är Schweiz.

"Vi vill fortsätta där vi slutade januari. Det är klart att de här motståndarna är en annan nivå men vi måste möta lag av den här kalibern för att kunna utvecklas", säger Ola Lindgren.

I januari spelade landslaget både EM-förkval och VM-kval. I EM-förkvalsmatcherna mot Georgien blev det oavgjort på bortaplan och storseger hemma. Finland slutade trea i sin grupp i VM-kvalet efter tre segrar, en oavgjord och två förluster.

Nordmakedonien och Danmark är flera klasser bättre än Georgien, Israel, Grekland och Cypern som Finland mötte inför den långa pausen.

"Nordmakedonien är tufft och alla känner till Danmarks nivå. Genom att spela de här matcherna kan vi utvecklas. Vi går in för att göra vårt bästa i matcherna", säger Lindgren.

Landslagstränaren Ola Lindgren har tagit ut följande spelartrupp till EM-kvalmatcherna mot Nordmakedonien och Danmark.

Målvakter:

Mikael Mäkelä, Dicken, Patrik Roslander, Dicken, Joonas Klama, Bergischer HC (Tyskland).

Utespelare:

Teemu Tamminen, Cocks, Benjamin Helander, Alingsås HK (Sverige), Nico Rönnberg, US Ivry (Frankrike), Max Granlund, Dicken, Robin Granlund, GrIFK, Peik Sjöblom, ÅIFK, Ian Martin, Dicken, Oscar Kihlstedt, HK Varberg (Sverige), Miro Koljonen, Fjellhammer IL (Norge), Richard Sundberg, GrIFK, Roni Syrjälä, Cocks, Sebastian Säkkinen, BK-46, Fredrik Forss, GrIFK, Oscar Berglund, ÅIFK.

EM-kval:

Finland spelar i samma grupp som Danmark, Nordmakedonien och Schweiz. De två främsta i varje grupp plus de fyra bästa grupptreorna (sammanlagt åtta grupper) avancerar till EM-slutspelet.

Finlands inledande matcher:

4.11 kl. 21 Nordmakedonien-Finland.

7.11 kl. 17 Finland-Danmark.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning