Rönnberg tillbaka i landslaget som spelar EM-kval mitt i finalserien

Nico Rönnberg har missat de fyra första EM-kvalmatcherna på grund av skada men är tillbaka då kvalet avslutas i maj. Bild: Thomas Sundström

Nico Rönnberg gör comeback i landslagsdressen då Finland avslutar EM-kvalet med matcher mot Nordmakedonien och Danmark. Kvalmatcherna spelas mitt under finalserien i FM-ligan.

Ola Lindgren har tagit ut spelartruppen till de avslutande matcherna i EM-kvalet i handboll. Finland möter Nordmakedonien hemma och Danmark borta i månadsskiftet april-maj.

Finland har förlorat samtliga fyra matcher i kvalet. Mot de kommande motståndarna blev det stora förluster (24–33 mot Nordmakedonien och 22–40 mot Danmark).

"I bortamatchen mot Schweiz (förlust med 30–32) kämpade laget bra till slut och vi kunde mycket väl ha fått med oss en poäng. Samma attityd behövs nu i varje match och vi utgår från att vi ser likadant spel mot Nordmakedonien", säger assisterande tränaren Teddy Nordling i förbundets pressmeddelande.

Laget samlas den 26 april i Kiskallio i Lojo. Då har tre matcher spelats i FM-ligans finalserie och en eventuell mästare har kårats. Men om finalerna inte avgörs i tre matcher blir det en paus på 18 dagar mitt i finalserien då EM-kvalet ska avgöras.

Cocks möter antingen BK-46 eller Dicken i finalerna vilket betyder att det antingen är fem eller åtta finalspelare med i landslaget. Att träna utan sina nyckelspelare inför en avgörande fjärde final är definitivt inte optimalt och landslagsspel medför också alltid skaderisker – något som kan vara katastrofalt för ett lag mitt i en tuff finalserie.

"Det är klart att vi följer med slutspelsmatcherna och hoppas att alla hålls i skick. Det är klart att det kan uppstå skador. Men samtidigt är det väldigt bra att spelarna får tuffa matcher inför kvalmatcherna med landslaget", säger Nordling.

BK:s storstjärna Nico Rönnberg är tillbaka i landslaget efter att ha missat de tidigare matcherna i kvalet på grund av skador. Däremot är inte GrIFK-spelaren Anthony Hellakoski med på grund av den skada han ådrog sig i semifinalserien mot Cocks.

Den svenska landslagstränaren Ola Lindgrens kontrakt går ut efter EM-kvalet.

Landslagstränarna Ola Lindgren och Teddy Nordling har tagit ut följande spelare till de avslutande EM-kvalmatcherna mot Nordmakedonien och Danmark.

Målvakter:

Mikael Mäkelä, Dicken, Patrik Roslander, Dicken, Joonas Klama, Bergischer HC (Tyskland).

Utespelare:

Benjamin Helander, Alingsås HK (Sverige), Teemu Tamminen, Cocks, Roni Syrjälä, Cocks, Sebastian Säkkinen, BK-46, Robin Sjöman, BK-46, Fredrik Forss, GrIFK, Nico Rönnberg, BK-46, Max Granlund, Dicken, Robin Granlund, GrIFK, Ian Martin, Dicken, Filip Söderlund, Dicken, Richard Sundberg, GrIFK, Gusten Montonen, Dicken.

EM-kval, grupp 6:

Danmark 4 3 0 1 137–102 6

Nordmakedonien 4 3 0 1 112–113 6

Schweiz 4 2 0 2 113–105 4

Finland 4 0 0 4 95–137 0

Finlands återstående matcher:

28.4 kl. 18 Finland–Nordmakedonien.

2.5 kl. 19 Danmark–Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning