Rönnberg skulle göra BK till ett mästarlag

Nico och Andreas Rönnberg har mötts på planen då BK spelat mot Cocks. Bild: Lina Enlund

Med Nico Rönnberg, Jac Karlsson och Andreas Rönnberg i laget skulle BK kunna spela hem sitt första mästerskap på 15 år.

Då Nico Rönnberg dyker upp på spelarmarknaden mitt under säsongen kan det ha enorm inverkan på styrkeförhållandena mellan klubbarna i den inhemska ligan.

Rönnberg är i en klass för sig i den inhemska ligan och en spelare som kan vara skillnaden mellan ligaguld och -silver i vår.

På frågan var den 28-åriga stjärnan landar finns det för tillfället inget svar.

Cocksbossen Jari Viita visar ett rätt svalt intresse då han kommenterar Rönnberg i Yle Sportens intervju. Han hänvisar till Rönnbergs skadehistoria, klubbens nya tränare och spelstil och pengabrist i coronatider. Det är klart att Viitas uttalanden kan vara spel för kulisserna medan han försöker knyta sin före detta stjärnspelare till klubben på nytt.

I Rönnbergs hemstad är man mer öppet intresserad av honom. Ordförande Roger Roos säger till Yle Sporten att intresset är stort och att klubben kommer att jobba för att få fram pengarna som krävs om det finns en chans att värva landslagsstjärnan.

BK lär enligt HBL:s uppgifter haft planer på att värva en utländsk spelare så lite ekonomiskt svängrum lär finnas. Om klubben lyckas locka några sponsorer som kan bidra till att betala Rönnbergs lön är en comeback i BK inte alls en omöjlighet.

Rönnberg själv utesluter inga alternativ men tar heller inte ställning till var han kommer att fortsätta karriären. Han har tidigare sagt att han vill avsluta karriären i BK så på det sättet står dörren till Karisklubben alltid på glänt.

Hans bror Andreas Rönnberg fungerar som spelande tränare för BK-46 och den här säsongen kan vara sista möjligheten för bröderna att spela tillsammans. Nico överväger att eventuellt flytta tillbaka utomlands och Andreas har lidit av skadeproblem de senaste säsongerna och han fyller 38 år nästa år.

I BK kunde han dessutom vara den avgörande pjäsen som bidrar till att bryta den långa guldtorkan. Tillsammans med Jac Karlsson skulle han bilda en duo som inte skådats i finländsk handboll på väldigt länge.

Då BK vann sitt senaste mästerskap 2006 var det med Jac Karlsson och Andreas Rönnberg i laget. Med två Rönnberg och en Karlsson i samma lag kan våren 2021 bli Karis första steg tillbaka till att återta titeln som herrhandbollens huvudstad i Finland.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning