Rönnberg för ensam på niometer – flera spelare måste ta ansvar

Finlands handbollslandslag står och faller ofta med Nico Rönnberg. Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Nico Rönnberg bär handbollslandslaget match efter match. Men för att Finland ska kunna ta följande steg i utvecklingen måste han få bättre stöd av sina lagkamrater.

Efter att Finland tappat sin ledning på åtta mål mot Israel och samtidigt också förlorat de sista chanserna att avancera från VM-kvalets första fas uttryckte landslagstränaren Ola Lindgren en viss oro för att spelarna på nio meter inte tar tillräckligt ansvar på planen.

– Vi behöver flera spelare som kliver fram. Det handlar lite för mycket om Nico nu, sade Lindgren efter landslaget tappat en åttamålsledning och fått nöja sig med 26–26 mot Israel.

Nico Rönnberg hade i vanlig ordning axlat ett enormt ansvar i offensiven och stått för tio mål vilket gjorde att hans saldo från de två hemmamatcherna under den gångna veckan blev 21 fullträffar.

Stjärnspelaren medgav att de andra spelarna kanske lite för mycket blickar mot honom för att stå för de avgörande målen och han efterlyste – precis som tränaren – en större bredd på nio meter.'

Rönnberg är i en klass för sig bland de finländska niometersspelarna i landslaget och det är klart att han spelar huvudroll i lagets offensiv. Rönnberg är den enda spelaren i laget som på egen hand kan vara skillnaden mellan en seger och en förlust. Mot lag av samma kaliber som Finland behöver laget en Rönnberg i bra form för att kunna vinna.

Men hans lagkamrater kan inte räkna med att han bär laget kväll efter kväll. Det kommer matcher där Rönnberg inte är på topp och det kommer matcher där Rönnbergs kanoninsatser inte räcker till. Och mot bättre lag kommer det matcher där Rönnberg elimineras och han inte kan bära laget. Då måste andra spelare kliva fram och våga och kunna ta ansvar.

I pressade lägen riktas lagkamraternas blickar och passningar ofta mot Rönnberg med en vädjande blick som säger "Kan inte du avgöra?".

Och Rönnberg älskar den rollen – att få chansen att vara hjälte. Han njuter av varje sekund han får vara den stora stjärnan och han lever på sina mål och sina magiska framspelningar och reaktionerna de ger.

Men i vissa fall behöver han hjälp. Det har han inte fått på sistone.

Då man ser på hela kvalet har han gjort 38 mål – de övriga niometersspelarna har gjort 37.

Ser man matcherna som spelats år 2020 är siffrorna Rönnberg 24 – övriga 20.

I de här siffrorna har Miro Koljonens mål räknats som niometersmål trots att han gjort stor del av sina mål på kontring och från kanten.

Slutsatsen är enkel: För att Finland ska kunna höja sig en nivå internationellt måste niometersspelarna börja producera mer mål.

I EM-kvalmatcherna mot Georgien kan Rönnbergs individuella briljans räcka för att Finland ska avancera till det egentliga kvalet. Men i framtiden behöver han mera stöd av sina kolleger.

I Rönnbergs hemstad Karis finns den naturliga lösningen. Jac Karlsson har under säsongen visat att han tillsammans med Rönnberg är ligans bästa spelare. Karlsson har hittills kategoriskt tackat nej till landslagsspel men Lindgren, förbundsledningen och varför inte också Rönnberg borde försöka övertala Karlsson att ompröva sitt beslut.

Med Rönnberg och Karlsson bredvid varandra skulle Finland ha en svårstoppad, mångsidig och kreativ duo som kunde hitta luckor i nästan vilken försvarsmur som helst.

Och om Cocks moldaviska vänsterhänta niometersspelare Vitalie Nenita får sitt finländska medborgarskap och blir landslagsaktuell skulle landslaget få en helt ny dimension i sitt spel. För tillfället är det kantspelaren Koljonen som spelar högernia och det är långt ifrån en optimal lösning.

Filip Saxén Sportchef

Finland har spelat nio matcher i VM-kvalet som avslutas på söndag med bortamatch mot Cypern. Finland slutar trea i kvalgruppen och avancerar inte till följande kvalskede.

Israel–Finland 33–32 (21–16)

Max Granlund 8, Nico Rönnberg 7, Benjamin Helander 5, Teemu Tamminen 3, Fredrik Forss 2, Richard Sundberg 2, Roni Syrjälä 2, Miro Koljonen 1, Ian Martin 1, Robin Sjöman 1.

Finland–Cypern 30–20 (13–15)

Nico Rönnberg 7, Fredrik Forss 4, Benjamin Helander 4, Sebastian Säkkinen 4, Roni Syrjälä 4, Max Granlund 3, Teemu Tamminen 3, Ian Martin 1.

Grekland–Finland 36–22 (17–13)

Benjamin Helander 6, Ian Martin 5, Nico Rönnberg 3, Miro Koljonen 2, Max Granlund 1, Oscar Kihlstedt 1, Sebastian Säkkinen 1, Robin Sjöman 1, Roni Syrjälä 1, Teemu Tamminen 1.

Finland–Grekland 32–28 (16–14)

Nico Rönnberg 11, Teemu Tamminen 9, Max Granlund 4, Ian Martin 3, Roni Syrjälä 3, Robin Sjöman 2.

Finland–Israel 26–26 (12–7)

Finland: Miro Koljonen 4, Oscar Kihlstedt 1, Fredrik Forss 5, Nico Rönnberg 10, Benjamin Helander 3, Robin Sjöman 1, Richard Sundberg 1, Roni Syrjälä 1.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning