Ronja Savolainen: Tröttsam diskussion om utländska spelare

Ronja Savolainen tror att Sveriges visit i B-VM blir kort. Bild: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Den finländska landslagsspelaren Ronja Savolainen säger att det är positivt för svensk hockey att SDHL lockar många utländska spelare.

I Sverige pågår en diskussion om antalet importspelare i damligan SDHL. Bakgrunden är att bland annat före detta landslagstränaren Leif Boork uttryckt sin oro för svensk hockey då hela 80 utländska spelare skrivit kontrakt med de tio lagen i högsta serien inför kommande säsong.

Kritikerna, med Boork i spetsen, menar att det stora antalet utländska spelare hämmar de svenska spelarnas utveckling. Kritikerna ser också gärna ett samband mellan de många utländska spelarna i ligan och att det svenska landslaget misslyckades i VM i Esbo i våras och degraderades till B-VM.

Den finländska landslagsspelaren Ronja Savolainen är en av de största stjärnorna i SDHL och en av 13 blåvita spelare som spelar i Sverige kommande säsong.

– Jag tycker diskussionen om antalet utländska spelare är tröttsam, säger hon.

– Det ska inte spela någon roll från vilket land en spelare kommer. Det är fint för den svenska ligan och för svensk hockey att så många bra spelare vill komma dit och spela.

Savolainen säger att de utländska spelarna bidrar med kvalitet och konkurrens och att konkurrens behövs för att spelare ska kunna utvecklas.

– Jag förstår inte tankesättet att det är dåligt att det kommer bra spelare till ligan, säger hon.

– Det är ju en enormt bra sak.

Kritisk mot förbundet i våras

Det är inte första gången Savolainen tar ställning i frågor som rör svensk hockey. I våras, då Sverige misslyckades i A-VM i Esbo och degraderades till B-VM, riktade hon skarp kritik mot det svenska förbundet.

– Jag tycker så synd om de svenska tjejerna. Jag tycker att svenska förbundet borde ger mer stöd. Det känns som att de inte bryr sig så mycket. Det är mer som att de bara tänker på killarna och herrarna. De har bara skitit i vad tjejerna gör och då har de inte haft så bra förutsättningar. Vi i Finlands landslag har jättebra förutsättningar, sade hon till SVT.

Det fick förbundets tävlingschef Olof Östblom att se rött:

– Tycker hon att satsningen på SDHL är för dålig bör hon spela i en annan liga, sade han till SVT Sport då.

Savolainen ler då hon tänker på uppståndelsen från i våras.

– Det var många svenska spelare som höll med mig men det var kanske bra att kritiken kom från mig som finländare, säger hon.

– Jag kommer nog inte att lämna SDHL. Det är en bra liga och jag njuter av att spela i Luleå, fortsätter hon skrattande.

Tror på snabb comeback

Savolainen säger att hon var mycket förvånad då Sverige inte lyckades hålla sig kvar i A-VM i våras.

– Det var väldigt tråkigt att de åkte ur, jag var säker på att de skulle vara bland de sex främsta, säger hon.

– Kanske det på sitt sätt var bra. Nu måste förbundet vakna och jobba för att laget ska komma tillbaka. Förbundet måste inse att man måste satsa på damhockeyn och stödja spelarna.

När är då Sverige tillbaka i A-VM?

– Jag är säker på att de kommer att ha lätt att ta sig tillbaka, säger Savolainen.

Sammanlagt spelar 13 finländska spelare i SDHL kommande säsong.

AIK: Meeri Räsänen.

HV71: Rosa Lindstedt, Sanni Hakala.

Linköping HC: Eveliina Suonpää, Anna Kilponen, Vilma Tanskanen, Saana Valkama.

Luleå HF: Jenni Hiirikoski, Ronja Savolainen, Christa Alanko, Petra Nieminen, Michelle Karvinen, Noora Tulus.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning