Ronaldo vill 6000 euro i timlön

Bild: Lehtikuva/Pierre-Philippe Marcou

Enligt initierade källor i den spanska huvudstaden är Real Madrids superstjärna Cristiano Ronaldo öppen för en flytt från Los Blancos i sommar.

Tre klubbar ska ha aviserat intresse för den 32-årige portugisen som denna säsong inte riktigt förmått att leverera på samma skyhöga nivå som tidigare.

Ronaldo valdes i december till årets fotbollsspelare då han fick prestigefyllda Ballon d'Or för femte gången. Efter det gjorde han gällande att han är värd minst lika feta lönecheckar som Lionel Messi i Barcelona och Neymar i PSG. De två ligger på cirka 53 miljoner euro om året och det vill också Ronaldo ha.

Till saken hör att för ett drygt år sedan förhandlade om sitt nuvarande kontrakt som gäller till 2021. Det ger honom cirka 35 miljoner euro om året. Men sandlådetänket lever kvar: Har en kille en större påse godis ska jag också ha en minst lika stor.

53 miljoner euro om året betyder i runda slängar 4,5 miljoner i månadslön, 1,1 miljon i månaden, 150 000 euro i veckan, 6000 euro i timmen eller drygt 100 euro i minuten. Att fotbollslönerna tappat all rim och reson för länge sedan är ingen nyhet.

Nu väntar Ronaldo på att hans agent Pedro Mendes ska förhandla fram ett kontrakt före utgången av juni. Finns inget nytt papper till hands då ska han vara sugen på en flytt. Helst ser han att ett nytt kontrakt finns tillhanda inom sex veckor, annars kan ha börja trycka på för en övergång. Hittills har ordförande Florentino Perez varit ovillig att förhandla.

Mendes makt inom fotbollen är formidabel men det ska ändå bli väldigt intressant att se hur Real resonerar.

Ronaldo är 32 år och blir, trots sina 422 mål på 416 matcher i Realtröjan, inte snabbare, bättre eller mer skadefri under åren som kommer. Dessutom kan han på sikt bli ett litet problem då han inte finner sig i att spela något andra än första fiol. Med sin cv och sitt ego är han för evigt nummer ett i Real, åtminstone enligt sig själv.

PR-mässigt är han naturligtvis en enorm tillgång, fotbollsmässigt också även om den effekten håller på att avta. Det finns fortfarande klubbar som är villiga att betala astronomiska belopp för honom även om han inte kommer upp i Neymarnivåer där. Åldern spelar som bekant en väldigt stor roll då transfersummor förhandlas fram men runt 100 miljoner euro skulle han säkert betinga. Väntar Real ett år till sjunker priset oundvikligen.

Los Blancos behöver på sikt ganska mycket nytt blod i offensiven. Ronaldo håller fortfarande måttet men hur Perez och klubben tänkte då man skrev ett kontrakt som håller Karim Benzema i klubben fram till 2021 är det få som förstår. Fransmannen har under sina år i Real Madrid snittat under 0,5 mål per match och det är underkänt för en anfallare i Los Blancos. Nästan så man börjar misstänka att Benzema innehar ytterst komprommetterande uppgifter på Perez. Rent ekonomiskt eller sportsligt är det svårt att se något hållbart argument för att hålla fransmannen kvar i klubben.

Gareth Bale är visserligen bara 28 år men så extremt skadebenägen att det inte går att bygga något varaktigt runt honom. Ingen större sensation om han avpolleteras i sommar.

Hela BBC-trion kan alltså snart vara historia i Real Madrid. Och de ska i så fall givetvis ersättas. Något som verkligen inte är det lättaste då stjärnor i Ronaldoklassen som bekant inte växer på träd. Real gjorde en rejäl blunder då man i somras inte lyckades köpa loss superba 19-åringen Kyliean Mbappé från Monaco. Denne gick till PSG och har där för det mesta överglänst såväl Neymar och Edinson Cavani. För att vara så ung är han redan förvånansvärt komplett och intelligent.

Harry Kane har det snackats om, likaså Eden Hazard. Hazard vore en enorm tillgång men Kane är ett oprövat kort i de allra största sammanhangen. Kanske värt att ta risken ändå.

Mauro Icardi i Inter och Paulo Dybala i Juventus är två namn som säkerligen finns på Reals radar.

Överraskande mycket kan hända på Santiago Bernabeu i sommar. På gott och ont. Ingenting varar för evigt. Inte ens Cristiano Ronaldo.

Skäl också att komma ihåg att Ronaldo haft de spanska skattemyndigheternas huggklor efter sig en längre tid. Även om hoten om fängelsestraff är löjliga är också det kyliga förhållandet med skattmasen någonting som kan få Ronaldo att drömma om nordligare breddgrader.

Jonas von Wendt Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03