Ronaldinhos dramatiska väg från Camp Nou till högsäkerhetsfängelset i Asunción

Ronaldinho med handbojor i Paraguays huvudstad Asunción. Bild: Norberto Duarte/Lehtikuva

VM-guld med Brasilien 2002, Champions League-seger med Barcelona 2006 och under några år var Ronaldinho kanske den allra bästa spelaren i hela världen. Då vi skriver 2020 sitter han inlåst i ett högsäkerhetsfängelse i Paraguay.

Ronaldinho gjorde sig känd för sina fantastiska dribblingar, sina spektakulära avslut, sitt breda leende och också för att inte ta livet eller fotbollen med alltför stort allvar.

Ronaldinho var en vanlig syn i Barcelonas nattliv under sina år i jätteklubben. I några år höll det men så småningom började hans leverne inverka på hans prestationer på planerna. Han tappade anseende inom truppen och trots Champions League-segern 2006 började hans ställning som kungen av Barcelona vackla. En viss Lionel Messi började ta över.

Sommaren 2006 åkte Brasilien till VM i Tyskland som en av de tyngsta förhandsfavoriterna. En offensiv kvartett med Ronaldinho, Adriano, Kaká och Ronaldo skulle skjuta motståndarna i sank men de planerna gick i stöpet.

Statyn vandaliserades

Ett favorittippat Selecao gjorde egentligen bara två bra matcher. 4–1 i den betydelselösa gruppspelsavslutningen mot Japan och 3–0 mot Ghana i åttondelen.

I kvartsfinalen tog allt slut mot Frankrike och världsmästarna från 2002 åkte hem där ett lika ilsket som fotbollstokigt folk väntade.

Hemma i Brasilien vandaliserades en staty av honom som rests för att hedra hans utnämning till världens bästa spelare 2004.

Lite ironiskt blev säsongen 2006–2007 hans målmässigt bästa i Barcelona. 49 matcher, 24 mål och 14 målgivande passningar blev facit.

Ronaldinho och Diego Maradona är två fotbollslegender med smak för livets goda och syndiga leverne. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Men rapporterna om ett högt och blött uteliv blev allt flera. En vanlig kväll började ofta på lyxiga Casanova Beach club där Ronaldinho och hans entourage inledde kvällen med mat, vin och öl.

Därifrån fortsatte färden oftast till en nattklubb med karibianskt tema. Drinkarna flödade och dansen höll ofta på till fem-sextiden på morgonen. Oberoende av veckodag. Många gånger dök Ronaldinho upp bakfull och rejält trött då laget samlades till match några timmar före avspark.

Messis ställning inom truppen och klubben blev allt starkare och ett hattrick av den då unga argentinaren mot Real Madrid var ännu ett tecken på att tronskifte var nära förestående.

Managern Frank Rijkaard visste att hans dagar på Camp Nou var räknade och blundade inledningsvis för stjärnans problem utanför planerna. Så länge han levererade i matcherna lät Rijkaard Ronaldinho hållas. Men i takt med att festandet urartade började brassens fysiska kondition försämras i den takt att han blev en belastning för laget. Rijkaard petade honom från truppen. Ronaldinhos monsterlön fortsatte rassla in på kontot och festandet eskalerade.

Då Pep Guardiola tog över var Ronaldinhos dagar i Barcelona definitivt räknade. Guardiola har ungefär lika mycket överseende med oproffsighet som president Trump har med diplomati och meddelade omgående att Ronaldinho och Deco skulle säljas.

En fara för Messi

Guardiola har senare sagt att han ville bli av med Ronaldinho då denne var nära vän med Messi. Mästercoachen ville skydda Messi från att påverkas för mycket av Ronaldinho. Han var helt enkelt orolig för att Messi skulle anamma lagkompisens dåliga vanor.

Från Barcelona gick flyttlasset till AC Milan. Från en klubb på väg uppåt till en klubb som passerat zenit. Lite samma formkurva som för Ronaldinho själv.

Den ständigt leende brassen blixtrade till då och då och stod för några riktigt snygga mål men den italienska skandalpressen låg honom hack i häl.

Festandet fortsatte och det fick dåvarande tränaren Carlo Ancelotti att ibland peta den nyckfulle brassen från truppen.

– Jag är inte överraskad över att det vände så brant neråt för Ronaldinho. Talangen har alltid varit obestridlig men hans fysik hängde på en skör tråd, sade Ancelotti i en intervju med France Football några år senare.

Ett besök till en nattklubb med målvakten Dida blev början till slutet för karriären i Milan. Då han konfronterades av ilskna Milanistas svarade han bara med sitt varumärkesleende och sade att det inte var något att hänga upp sig på.

Efter det blev Ronaldinho snabbt något av en persona non grata i Milan. Hans avsaknad av proffsighet gick inte alls hem hos de extremt resultatorienterade italienarna. I synnerhet inte som han alltmer sällan levererade på planen.

Fel umgänge och dåliga rådgivare

Milan blev den sista klubbadressen i Europa. Ronaldinhos rykte var så pass dåligt att de nya kontraktserbjudandena uteblev.

Efter det blev han något av en ambulerande showman som gick till den klubb som betalade mest.

Flamengo lovade honom 120 000 euro i veckan men kunde bara betala 30 000 euro. Det gjorde att Ronaldinho snabbt bröt kontraktet. Fluminense erbjöd 170 000 euro i veckolön men inte heller den andra Riojätten kunde betala ut den lönen särskilt länge.

I Barcelona tjänade han en dryg miljon euro i månaden och som en av de starkast lysande stjärnorna på den internationella fotbollshimlen var hans sponsoravtal med jättar som Coca-Cola, EA Sports och Nike oerhört lukrativa.

Så sent som 2015 uppskattades Ronaldinho vara god för ungefär 100 miljoner euro.

2017 uppgavs Ronaldinho vara nära personlig konkurs. Det rapporterades att han inte hade råd att betala en skuld på ett par miljoner euro och att han endast hade fem euro kvar på bankkontot.

Ronaldinho har, och det är han inte ensam om, inte haft de bästa rådgivarna. Hans brorsa Roberto har i många år varit hans manager, kanske inte ett helt klockrent upplägg.

Gamarna har funnits där hela tiden. Och den ständigt leende och partysugne Ronaldinho betalade gärna. Då pengarna var slut eller han hade behövt hjälp vände folk honom ryggen.

Brassen har alltid levt livet till 110 procent. Fest, damer, lyxvillor och exklusiva bilar.

I hans stall har i något skede funnits en Porsche, en Lamborgini, en Mercedes, en Ferrari, en Bugatti och en Hummer. Utöver det köpte han under sina välbetalda år lyxhus eller lägenheter i Spanien, Brasilien, Grekland, Florida i USA och vid bildsköna Comosjön i Italien.

Ett olagligt byggprojekt på skyddad mark i Brasilien stod honom dyrt. Och den oerhört kostsamma livsstilen i kombination med dåliga investeringar började slå hårt på kassan då lönen efter spelarkarriären störtdök.

2019 beslagtog brasilianska myndigheter hans pass då hans skatteskulder till staten blev för stora. Inte ens han hyfsat nära relation med kontroversielle presidenten Jair Bolsonaro kunde rädda honom den gången.

Tidigare denna månad greps Ronaldinho och hans bror Roberto då de försökte ta sig in i Paraguay med falska pass. Enligt hans försvarsadvokat visste Ronaldinho inte ens om att passen var falska då han enligt uppgift hade "fått" dem av en sponsor.

Han och brorsan delar nu cell på ett högsäkerhetsfängelse i huvudstaden Asunción. På samma cellavdelning sitter enligt vissa uppgifter det paraguayanska fotbollsförbundets före detta ordförande. Han sitter häktad för penningtvätt.

Med pengar och inflytande kan du köpa dig bättre celler och ett bättre liv innanför fängelsemurarna i varje land i Sydamerika.

Och Ronaldinho tycks ha funnit sin plats i fängelsesystemet.

– Fånge nummer 194 (Ronaldinho) vaknar upp vid klockan åtta varje morgon, avslöjade fängelsedirektören i en radioshow.

Från Camp Nou via San Siro och Maracaná till en fängelsegård i Asunción. Ronaldinhos väg liknar ingen annans.

Och det sista kapitlet i sagan är inte skrivet ännu. Trots alla problem känner Ronaldinho fullt tillräckligt med betydelsefulla människor för att få chansen att reda upp sitt liv.

Känslan för mål och fotboll har inte försvunnit någonstans. Då han ställde upp i sin första fängelsematch vann hans lag med 11–2. Ronaldinho gjorde fem och spelade fram till sex mål.

– Jag blir ledsen över att se vad som hänt min vän. Han förtjänar inte detta, sade den forne superstjärnan Rivaldo nyligen i en intervju i brasiliansk tv.

Framtiden ser rätt dyster ut för Ronaldinho. Bild: Norberto Duarte/Lehtikuva

Garrincha. En av Brasiliens mest folkkära spelare genom alla tider. VM-guld 1958 och 1962. Den eminente dribblern kunde inte handskas med äran och berömmelsen och efter att den aktiva karriären tog slut blev flaskan hans bästa vän. Det var den visserligen redan under den aktiva karriären. Han dog 1983, 49 år ung.

Adriano. Hörde i några år till världens bästa anfallare. Hade en ruskig vänsterfot som orsakade skrämselhicka i motståndarleden. Men kärleken till alkoholen och drogproblemen gjorde att karriären på toppnivå blev alltför kort. Också lidit av depression.

Bor numera i Rio de Janeiro och besöker regelbundet favelan Vila Cruzeiro där han växte upp. Många barndomsvänner har dött i gängrelaterat våld.

Walter Casagrande. Drogerna dominerade hans liv i 40 år. Då han fungerade som expert under VM 2018 berättade han att det var det första slutspelet som han lyckades vara nykter. Inkluderande VM 1986 i Mexiko då han var med som spelare i det favorittyngda brasilianska landslaget som åkte ut efter en högdramatisk kvartsfinal mot Frankrike.

Socrates. En av alla tiders mest eleganta och omtyckta brasilianska spelare. Kom från en tämligen välbärgad familj och hade därför möjligheten att gå i bra skolor i ungdomen. Utbildad läkare, han studerade klart under fotbollskarriären.

Ökänd för att dricka och röka konstant. Dog 57 år gammal då kroppen sade upp kontraktet.

Mario Jardel. Kokainet fanns närvarande under och framför allt efter karriären. En skilsmässa 2002 och dåligt umgänge fick anfallaren att börja på allvar med droger. Något som gjorde att karriären aldrig lyfte efter de framgångsrika åren i Portugal och Turkiet.

Gick 2014 in i politiken och valdes in i nationalkongressen där han satt i ett lagstiftande utskott.

Men diverse skandaler ledde till att Jardel år 2016 fick sparken.

Ronaldinhos facit i klubbfotboll:

FC Barcelona: 207 matcher/94 mål

AC Milan 95/26 mål

PSG: 76/25

Atletico Mineiro: 73/24

Flamengo: 44/19

Queretaro FC: 27/8

Fluminense: 7/0

Landslaget: 97/33

Ronaldinhos främsta meriter:

Vald till årets spelare i världen av Fifa år 2004 och 2005.

Ballon d'Or vinnare 2005

VM-guld med Brasilien 2002

Champions League med Barcelona 2006

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning