Romeo och Julia som Vandaclowner

– Stora ögon, se mot publiken. Vi tar om det där Romeo kommer ner.Regissör Dan Söderholm och ensemblen vid Vanda teaterförening övar intensivt inför premiären på sommarpjäsen i början av juni.

Årets pjäs vid den gamla kvarnen i Dickursby är Shakespeares klassiska Romeo och Julia. Men bara tragedi är det inte i Vandaversionen. Eftersom regissören Dan Söderholm vill sätta upp pjäser som passar för alla åldrar berättas historien om de två älskandes tragiska kärlekssaga av clowner, med början i slutet och med många inslag av komik.

– Sommarteater med amatörer har en speciell sorts energi eftersom folk gör det som en hobby, säger Dan Söderholm som snart har dussinet fullt då det gäller att regissera Vanda teaterförenings sommarpjäser.

Det är mycket av allas fritid, helger och kvällar som går åt till att repetera och till att få kostymer och scenografi i skick. Dan Söderholm säger att han år för år försökt lägga ribban för slutprodukten lite högre. Det har gått bra, tycker han, många av skådespelarna har varit med i flera år och det har uppstått en fin gemenskap.

Gemenskapen och samhörigheten är också ett skäl för Merita Hilden, årets Romeo, att komma till Vanda från Esbo för att spela teater, nu för andra året.

– Vi har en bra vi-anda här och jag tycker om att uppträda och spela teater, säger Merita.

Årets pjäs där Romeo och Julia presenteras genom clowner tycker hon att är både roligt och krävande på samma gång.

Clownerna passar in

Dan Söderholm har valt att presenttera historien via clowner för att den ska passa hela familjen. Han har dramatiserat pjäsen så att rollerna är mer eller mindre skräddarsydda för skådespelarna i ensemblen. Deras ålder varierar mellan 6 och 60 år, en kombination som enligt regissören är utmanande och kräver en del tålamod, eftersom de medverkandes utgångspunkter är så olika.

Clowneriet är ett uttryckssätt som Söderholm tycker passar utmärkt på den lilla scenen i Dickursby som blir nog så intim med publiken precis vid scenen.

– Jag är en varm förespråkare av clowneri, en clown kan närma sig publiken enligt publikens vilja, inte gå för nära om publiken inte vill det, men samtidigt skapa en intim känsla om det faller sig så.

Så stora ögon, det ska skådespelarna komma ihåg. Clowner har stora ögon som signalerar öppenhet, understryker regissören.

Han har omarbetat tragedin för att tilltala också barn och med hjälp av en furste skapat en klassisk sagoberättarpjäs. Genom att börja med det tragiska och förklara varför Julia dör två gånger försöker han ta ut känslorna på ett positivt sätt.

– Det är viktigt att barnteater inte är för enkel samtidigt som pjäsen ska tala också till vuxna, understryker Söderholm.

Hur unga barn kan man då ta med sig för att se Shakespeares tragiska drama gestaltat av clowner? Alla detaljer i pjäsen är inte på plats ännu och det finns utrymme för att improvisera för den som vill och kan, men rätt små barn tror Söderholm att klarar av den.

– Vi bör klara av att spela den på mindre än två timmar. När det gäller barn är det ofta tiden som är viktigare än innehållet om det ändå händer på scenen hela tiden. Två timmar är gränsen, ler han.

Vanda teaterförenings uppsättning av Romeo och Julia har premiär den 5 juni och spelas vid den gamla kvarnen Veininmylly i Dickursby fram till midsommar. Spelplanen finns på föreningens hemsida.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03