Rombergs bekymmer berör inte

Spretigt. Elna Rombergs låtar har alltför många ingredienser och saknar både tyngd, kraft och känsla, enligt recensenten. Bild: Skivkonvolut

Finlandssvenska Elna Romberg har släppt ett album som för tankarna tillbaka till 90-talet.

Pop

Trouble

Elna Romberg

(Talking Music)

Det kanske är ett olyckligt sammanträffande att jag lyssnat på 90-tals gruppen Spice Girls några dagar innan jag hör Elna Rombergs nya album Trouble. Men när blåsintrot i låten Satisfaction kör i gång hör jag bara den brittiska popgruppens hit Stop.

Likheterna slutar tyvärr inte där. Också det plingande ljudet i början av My Shelter och Rombergs något anonyma och barnlika röst påminner. Och medan det kan argumenteras att 90-talet är inne igen, är det knappast många som efterlyst en Spice Girls-kopia. Därför är det också svårt att se på Rombergs album som något originellt eller efterlängtat.

Spretigt och överproducerat

Det största problemet med Trouble är produktionen. Det är alltför många ingredienser i låtarna och de skapar inte en harmonisk helhet. Därför blir det inte heller någon tyngd, kraft eller känsla i dem. Rombergs röst drunknar i orkester- och bandinslagen och låter stundvis alldeles för skarp och hetsig.

De få avskalade och lugna låtarna, exempelvis Belong och Never leave my side, utgör positiva kontraster. Här får Rombergs röst vara i centrum, utan att den måste överrösta andra element. Då blir det stundvis riktigt fint, men det belyser också hur spretiga de övriga låtarna är.

Språkvalet förbryllar

Romberg har valt att sjunga på engelska, men hon hade med fördel kunnat göra någon låt på svenska eller finska. Dels för att minska på antalet plattityder, dels för att vissa textrader låter konstiga på engelska.

I Make New sjunger hon exempelvis "Early morning in Helsinki, I'm sitting on a bus, unsure of where I'm going". Men den här sortens situationsbeskrivning förekommer sällan i engelsktalande artisters låtar och den passar således inte heller. Jag tror att texten hade känts mer genuin och nära på svenska eftersom textraderna trots allt beskriver vår finska och svenska vardag.

Det är när allt kommer omkring inte roligt att kritisera ett album som uppenbarligen gjorts med så mycket omsorg och kärlek, men jag berörs inte av Trouble. Med tanke på att albumet beskrivs som pop med soul och r'n'b-influenser, undrar jag också varför soul- och r'n'b-inslagen inte fick ta mera utrymme på skivan.

Anna Lillkung Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03