Romar lägger av – "stolt över min karriär"

Skadorna tvingar Andreas Romar att avsluta sin karriär. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Andreas Romar har kört sitt sista störtlopp.

Andreas Romar, 29, har varit Finlands ensamma stjärna i de alpina fartgrenarna, men den gångna säsongen blev hans sista. Korsholmaren meddelar att han har gjort sitt som alpin skidåkare.

Han har glimtat till många gånger under de senaste åren, men han har också dragits med olika skador. Det som till slut tvingar honom att lägga av är en broskskada i knät. I stället för att gå igenom en ny operation och en lång rehabperiod väljer han att avsluta sin karriär.

– Knät har stört mig under det senaste halvåret och det har varit svårt att träna. Jag borde kunna träna frisk och utan smärtor för att utvecklas, säger han.

– Den första delen av mitt liv är bakom mig och det är dags att rikta blicken mot nya utmaningar.

Romars stora genombrott kom i VM i Schladming, då han var fyra i superkombination och femma i störtlopp. I superkombination var han bara 17 hundradels sekunder från VM-brons. Han har också representerat Finland i OS i Vancouver 2010 och Pyeongchang 2018. 2009 vann han som första finländare någonsin JVM-brons i slalom i Garmisch-Partenkirchen.

– Jag kan vara stolt över min karriär. Det var en lång väg från slätterna i Österbotten till topp 30 i världscupen i fartgrenarna. Grädden på moset var förstås fjärde och femte plats i VM i Schladming, det minns jag säkert ännu då jag är gammal och sitter i gungstolen.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning