Romantiskt och realistiskt om rättigheter

När Mari Boine påminde publiken på Savoyteatern om hur samer och andra ursprungsfolk blivit illa utsatta gjorde hon det hellre lyriskt än provokativt. Bild: Gregor Hohenberg

Samiska sångerskan Mari Boine trollband i tisdags publiken med ett magiskt set. Så här intim har hon inte varit på sina tidigare Finlandskonserter, skriver Ole Nerdrum.

Mari Boine

Savoyteatern 27.2.

Stämningen i den fullsatta konsertsalen var andäktig när sången, jojken och handtrumman samsades med kosmiska syntsound, stiliga gitarrsolon och övrigt rockigt. Med en blandning av nya och äldre låtar flaggade sångerskan Mari Boine och hennes fyramannaband för ursprungsfolkens rättigheter.

Boine har i trettio år sjungit på sitt modersmål samiska, men i fjol debuterade hon med den engelskspråkiga plattan See The Woman med lyrik av artister från olika ursprungsfolk. Skivan är hennes förverkligande av en långvarig dröm om att få ge ut en popplatta på engelska, men nästa gång lär hon återgå till sitt modersmål.

Magisk stämning

Boine är en protestsångare med inspiration från 60-talets samhällsengagerade singer-songwriterrörelse. Hon har framgångsrikt lyckats förena sin stil med traditionell samisk musik, jazz och rock och framstår utan vidare som en föregångare.

See The Womans något kyliga technosound är inte precis det som bäst främjar Boines själfulla sång, men det mjuka och varma livesoundet under konserten gjorde sig väl i sångerna.

Bandet spelade luftigt och strödde vid behov in effekter som fungerade som kryddor i den minimalistiska musiken. Trummisens intensiva men alls inte bullriga spel bidrog avsevärt till den magiska atmosfären.

Gitarristen växlade galant från jordnära ackompanjerande till experimentella ljud utan att bryta den finstämda ljudbilden.

Mixningen var i övrigt av toppklass.

Så här intim har inte Boine låtit på sina tidigare Finlandskonserter.

Mer lyriskt än provokativt

De äldre låtarna framkallade visioner av renar, betesmarker, fjäll och andra bilder som man förknippar med samiska landskap.

När sångerskan påminde oss om hur samer och andra ursprungsfolk blivit illa utsatta uttryckte hon det lyriskt hellre än provokativt – på samiska, norska, svenska eller engelska.

Med en sång till text av den framlidne samiska konstnären Áilu (Nils-Aslak Valkeapää), liksom med låten av Mazzy Star-medlemmen David Roback, poängterade Boine rätten till individuella åsikter. De stod som väl valda manifest och passade den övriga repertoaren som flöt som en jämn behaglig ström.

Ole Nerdrum

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03