Romantiska illusioner om solenergi

Åldringar eldar med böcker för att inte frysa ihjäl.

Avtalet från klimatmötena i Paris och Marrakech lär förhindra en klimatkatastrof.

Så här förutsägs det hotande slutet från vilket avtalet nu skall rädda oss: Rachendra Pachauri, IPCC:s förre ordförande sade 2007 att världen har fem år på sig. Laurent Fabius, fransk utrikesminister och klimatmötets ordförande sade i maj 2015 sade 500 dagar, det vill säga i vintras. Professor Penny Sackett, rådgivare åt australiska regeringen, konstaterade 2009: fem år, sedan brinner vi upp. Prins Charles ansåg 2009 att mänskligheten går under 2017 på grund av global uppvärmning. I fjol justerade han tidpunkten till 2035.

James Hansen, tidigare hög chef i Nasa sade 2009: 2013 är det slut. Hansen och John Holdren, president Obamas klimatrådgivare, föreslår att Jordens folkmängd reduceras till tre miljarder människor med hjälp av terrordåd och sabotage. Elizabeth May, ordförande för Kanadas gröna, sade 2009 att det är fråga om timmar till slutet. Gordon Brown, tidigare brittisk premiärminister, uppskattade 2009 nådatiden till 50 dagar. Hans Joachim Schnellnhuber, chef för klimatinstitutet i Potsdam och spökskrivare för påvens katastrofbudskap, sade 2011: 2020 är det slut. Al Gore sade 2006 att isen i Arktis försvinner senast 2011 och att klimatet går in i en vändpunkt 2016.

Isen finns kvar, men Gore kasserar in hundratals miljoner dollar på sitt budskap. (Han beklagade sig efter en resa i Latinamerika att han borde ha läst latin flitigare i skolan så att han hade kunnat prata med människorna på resan). Sveriges klimatminister Isabella Lövin säger att öknarna växer på grund av klimatförändringen. Antingen skojar hon eller så är hon okunnig – jag vet inte vilket som är värre i hennes ställning. I verkligheten minskar Sahara för att koldioxidens ökning göder växtligheten.

Dylika fantasier styr den globala energipolitiken. Man yrar om koldioxidens faror och gröna energikällor. Under tiden lider befolkningen runt ekvatorn för att de förvägras tillgång till pålitlig och billig elenergi. I Indien är 300 miljoner människor utan el. Spanska energiföretaget Abengoa hotas av konkurs med 14 miljarder euro i skulder. I Storbritannien stänger Tata sitt stålverk för att energin är för dyr och 44 000 människor blir utan jobb. Åldringar eldar med böcker för att inte frysa ihjäl.

I Tyskland orkar nära en miljon hushåll inte betala sin energiräkning. I Finland, världens kallaste och glesast befolkade industriland, styrs vi mot ekonomiskt kaos av okunniga politiker, med vettlöst subventionerad vindkraft och romantiska illusioner om riklig och billig solenergi. Vår toppförbrukning av eleffekt är 14 gigawatt, men vår produktionskapacitet har körts ner till 10 gigawatt. Resten hoppas vi få köpa, eller så fryser vi tillsammans med vattenrören.

Folke Stenman professor emeritus i fysik, Helsingfors

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00