Romaninledningar strömmar in – långt över 100 personer tävlar om mästerskapet

Den finlandssvenska mästaren i romaninledning koras under det virtuella litteraturevenemanget Bokström fredagen den 4 december. Bild: Maija Hurme

HBL:s tävling ”öppna finlandssvenska mästerskapen i romaninledning" engagerar många läsare. Inte mindre än 126 romaninledningar har hittat fram till redaktionen. Och än finns det tid att delta.

Många tävlingsbidrag håller hög kvalitet. Det kan man lätt förvissa sig om då man ögnar igenom de 126 bidrag som kommit in då det ännu återstod 50 timmar av tävlingstiden. Däremot är skillnaderna mellan inledningsmeningarna stora i fråga om längd, tema och tonfall.

Ganska många romaninledningar innehåller ändå en liten gåta eller paradox, något väcker nyfikenhet på den imaginära fortsättningen. Till exempel i bidrag nummer 3:


Till mitt försvar vill jag säga att jag är så jävla uttråkad.


Här är det tydligt att vi har att göra med en jagberättad roman. Men vad är det jaget gjort? Varför måste det försvaras? Och varför är jaget uttråkad?

Liknande frågor väcks av bidrag 62, men här har vi att göra med en berättelse som uppenbarligen är skriven i tredje person.


Ute sken solen, men just nu var det något helt annat som störde Anders Ek.


Dramatik!

Många bidrag tar också fasta på något drastiskt, dramatiskt eller rentav tragiskt – som exempelvis bidrag 112


Den dag jag fyllde tolv år gick min mamma ner till havet, ut i de kalla januarivågorna och kom aldrig tillbaka.


Här anar läsaren ett trauma som kanske kommer att vara bärande genom hela romanen. Notera också tidsperspektivet: det är inte givet, men troligt att jagberättaren i romanens nu är vuxen, eller i alla fall betydligt äldre än tolv.

Drastisk är också skribenten bakom bidrag 6 – men här går tankarna kanske mer till det brutala slutet på en destruktiv eller förtryckande relation. Eventuellt kan vi ha att göra med en deckare!


Hon tryckte ner honom under ytan en gång till, fullt medveten om att hans sista andetag skulle bli hennes första.


Aktualiteter

Vissa skribenter har valt att anknyta till samtida teman och aktualiteter – en handfull verkar referera till den pågående coronakrisen, som till exempel bidrag 85:


Intet ont anande drog hon på sig ansiktsmasken, öppnade dörren och steg ut.


För bidrag 74 är det emellertid klimatkrisen (väl?) som spökar i bakgrunden. Och miljön torde vara bekant för många av Hufvudstadsbladets läsare.


Dimman låg tät över Tölöviken och vattnet hade stigit över tre meter.


Operan hotas av översvämning, får man förmoda.

Ännu tid att delta

Vill du delta i de öppna finlandssvenska mästerskapen i romaninledning? Det finns ännu tid. Skicka in ditt bidrag senast den 20 november klockan 13 till kultur@hbl.fi (se närmare info i faktarutan).

Under slutet av månaden kommer HBL:s urvalsjury att utse 5–10 finalister och sedan är det upp till läsarna på HBL.fi att rösta fram en vinnare. Hen tillkännages på det virtuella litteraturevenemanget Bokström fredagen den 4 december.

Skriv inledningsmeningen till en i övrigt oskriven roman.

Inledningsmeningen kan vara hur lång eller hur kort som helst, men måste utgöras av en enda mening.

Skicka din romaninledning samt kontaktinformation till kultur@hbl.fi, eller till HBL Kultur (Mästerskapen i romaninledning), Pb 217, 00101 Helsingfors.

Senast den 20 november kl. 13 vill vi ha din romaninledning. Max ett bidrag per person.

HBL:s urvalsjury består av författaren Hannele Mikaela Taivassalo, litteraturredaktör Pia Ingström och kulturchef Fredrik Sonck. De kommer att välja ut 5–10 finalister som publiceras anonymt i tidningen och på HBL.fi den 25 november.

Därefter kan alla HBL-läsare rösta på sin favorit på HBL.fi.

Vinnaren tillkännages fredagen den 4 december på Bokström, det virtuella litteraturevenemanget som ordnas av Svenska litteratursällskapet i samarbete med HBL.

Första pris är en prenumeration på HBL365 i 6 månader samt ett bokpaket från Boksalongen, andra pris är HBL365 i 3 månader samt bokpaket och tredje pris är HBL365 i 3 månader.

Också förtjänstfulla bidrag som inte går till final kan komma att publiceras.

Lycka till!

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning