Rom och cola enligt Affleck

Grann gangsterkaramell. Zoe Soldana och Ben Affleck i Live By Night som Affleck även regisserat. Bild: Claire Folger

DRAMA/THRILLER

Live By Night

Regi och manus: Ben Affleck. Foto: Robert Richardson. I rollerna; Ben Affleck, Elle Fanning, Remo Girone, Brendan Gleeson, Sienna Miller.

Ben Affleck är tvivelsutan bäst känd som skådespelare men som bekant trivs han också bakom kameran. Tänker på hårdkokta kvalitetsdramer i stil med Gone Baby Gone och The Town, Oscarsvinnaren Argo inte att förglömma.

I Live by Night, efter en roman av Boston-sonen Dennis Lehane, tar sig Affleck an förbudslagstiden. Och inte helt överraskande kretsar handlingen i filmen kring de stora stygga gossarna, det vill säga den organiserade brottsligheten.

Affleck själv gör rollen som Joe Coughlin, en skurk modell mindre. Allting förändras när han förälskar sig i Sienna Millers gangsterpingla, älskarinna till Robert Glenisters irländska mafioso och spritsmugglare.

Det slutar med ett rejält kok stryk, varpå Joe tar anställning hos italienska konkurrenten Meso Pescatore (Remo Girone). Tampa och Florida nästa där den gode Coughlin kommer i kontakt med kubanerna och romtrafiken.

Bortsett från en och annan likvaka går det som smort, till och med så att Joe Coughlin får ihop det med Zoe Soldanas kubanska skönhet. Det är nåt som inte faller i god jord hos Ku Klux Klan som ogillar både katoliker och "negerhoror".

Ett kapitel för sig är polismästare Chris Coopers dotter (Elle Fanning), den aspirerande aktrisen som efter sin flirt med heroinet finner Gud och sätter stopp för ett planerat casinoprojekt.

Det ska genast sägas att det är en grann karamell som Ben Affleck, regissören, åstadkommit. Vändningar finns det gott om och på det tematiska planet betar man av allting från svek och kärlek till ond bråd död och försoning.

Det är nästan så det blir för mycket av det goda, med den påföljden att denna Boardwalk Empire möter Once Upon a Time in America möter Scarface fungerar bättre på bredden än på djupet.

I termer av miljö- och tidsskildring är Live by Night minst sagt detaljerad och generös, men när det gäller karaktärsteckningen kommer filmen ideligen till korta.

Resultatet är ett stycke pulp fiction som går bet på de existentiella kvaliteterna i det film noir-universum som Lehane och Affleck också tillber.

Värst på den punkten än Ben Affleck, skådespelaren, som aldrig riktigt lyckas gjuta liv i sin rollkaraktär, det flitigt anlitade voice over-stuket till trots.

Sedan kommer man ju inte ifrån att filmen är stor och stilig samt episk nog att ha ett visst underhållningsvärde. Därav den tredje stjärnan som förvisso delade den inre juryn.

Krister Uggeldahl

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning