Rollspelare motarbetar fördomar och sexism

Tammerforsborna Timo och Sonja Koivu ser framemot lördagens dansbal på Ropecon, som blivit något av en årlig tradition. De viktorianska kostymerna är inspirerade av steampunk-stilen. Bild: Karl Vilhjálmsson

På rollspelsmässan Ropecon satsar man på en välkomnande atmosfär. Här är man tillåten att vara sig själv. Och lika okej – om inte rekommenderat – är att inta en helt annan personlighet än den man är till vardags.

Mässcentret i Helsingfors förvandlas för ett veckoslut till en helt egen värld, eller närmare bestämt, otaliga olika världar och universum. Det här tack vare den årliga rollspelsmässan Ropecon. Mässan samlar tusentals rollspelsentusiaster från Finland, Norden och världen.

När HBL anländer till Mässcentret har evenemangets dörrar precis öppnats, men trots det finns redan en hel del människor på plats och kön är lång. I folkmassan hittas kostymer av alla de slag, den ena färggladare eller rentav mer bisarr än den andra.

Vi stöter på tammerforsborna Sonja och Timo Koivu som strövar runt från stånd till stånd iklädda hemgjorda steampunkkostymer. Steampunk är en slags alternativ historia i viktoriansk stil. Elektricitet eller diesel har inte uppfunnits och man använder ångmaskiner i stället. Olika mekaniska mojänger är kännetecknande för stilen.

– Vi valde att klä ut oss i steampunkstil eftersom det ger mera utrymme för kreativitet då man inte behöver efterlikna en viss karaktär till hundra procent. I stället för att försöka apa efter alla små detaljer som en karaktär har är det estetiken som helhet som är viktig, säger Timo Koivu.

Lördagens dansbal är huvudprogrampunkt för Timo och Sonja, som besökt Ropecon flera gånger. Utöver att få gå på mässan i sin utstyrsel verkar själva kostymmakandet vara en viktig del av det roliga för dem.

– Det har krävts mycket pysslande och många besök till olika loppmarknader för att få ihop våra kostymer. Till exempel är gammalmodiga flygarglasögon ett kännetecken för steampunken. Mina glasögon har jag pysslat ihop av ett par simglasögon, säger Sonja Koivu.

Vill vara välkomnande

På Ropecon accepteras de som är annorlunda. För arrangörerna är det viktigt att alla känner sig välkomna på mässan. På plats finns två utnämnda trakasseriombudsmän vars uppgift det är att reagera om det uppstår störningar i mässtämningen. Eino Partanen är en av dem.

– För oss är det särskilt viktigt att nya deltagare känner sig trygga och välkomna. Till exempel kan det finnas personer från små orter som i vardagen inte har bekanta med samma intressen. Vi jobbar med att exempelvis sådana personer inte utsätts för ohyggliga kommentarer eller annars oskyldiga vitsar som sedan ändå kan slå fel ton.

Trakasseriombudsmännen har vanligtvis inte så mycket att stå i med under Ropecon. Enligt Partanen handlar det om några fall per år. Några fysiska sexuella trakasserier kan han inte minnas. Det handlar främst om verbala kommentarer eller vitsar som kan kännas kränkande.

– Rollspel ger friheten att glömma det riktiga livets trista begränsningar och att genom sin egen kreativitet skapa en helt ny värld, säger steampunk-pestdoktorn Kuutti Paartola. Till vänster Ella Wirama. Bild: Karl Vilhjálmsson

Under årets mässa samlar arrangörerna för första gången in respons. Förhoppningen är att kunna utveckla evenemanget i en ännu mer tolerant riktning och att möjligen kunna sätta fingret på problem som tidigare inte upptäckts.

– Hela poängen med rollspel är att känna hur det är att vara en annan person än den man själv är i vardagen. Jag tror det hjälper rollspelare att vara vänliga mot andra personer, trots att de kanske har olika åsikter, kön eller hudfärg.

Sonja och Timo Koivu har inte märkt av några otäcka störningar på rollspelsevenemangen, men de kan tänka sig att obekväma situationer kan uppstå då olika slags människor ska rollspela tillsammans.

– Väldigt utåtriktade personer som gör sitt bästa för att försöka inkludera alla deltagare i rollspelet kan kännas jobbiga för mer tystlåtna deltagare. Och på samma sätt kan de som tar mindre plats i spelet verka ointresserade för de personer som vill leva sig in för fullt, säger Sonja Koivu.

Timo instämmer men vill tillägga:

– Själv har jag en mycket positiv bild av stämningen på Ropecon.

Fiktiva berättelser

Men vad är då rollspel egentligen? Termen kan kräva ett förtydligande.

Rollspel kan vara allt från bräd- och kortspel till spel med miniatyrfigurer och så kallat liverollspel. I dem är deltagarna utklädda enligt tema och följer en till viss mån förutbestämd historia eller berättelse. Alla dessa rollspelsformer finns representerade på Ropecon.

– Schack, poker eller Monopol är exempel på spel som inte är rollspel eftersom de saknar ett narrativt element. De innefattar inte fiktiva personer med egna personligheter eller synvinklar. Men när de elementen finns med i ett spel börja vi närma oss det som kallas rollspel, säger Jukka Seppänen, som är ordförande för Ropecon ry, föreningen bakom evenemanget.

Skepp ohoj! Aarni Karjalainen från Helsingfors hör till de yngre mässdeltagarna. Hans kostym och hatt har inspirerats av spelet Warhammer. Bild: KARL_VILHJALMSSON

Att noggrant definiera vad som räknas som rollspel är svårt. Trots att det gjorts en hel del till och med akademisk forskning i ämnet finns det inte ett entydigt svar på frågan. Men i korthet kan rollspel vara vad som helst som man gör tillsammans med andra och där fiktivt berättande ingår, berättar Seppänen.

Andra exempel på populära rollspel, som många deltagare kanske inte ens tänker på att är rollspel, är så kallade Escape rooms – flyktrum. I spelet blir deltagarna inlåsta i ett eller flera rum och ska genom tips försöka hitta vägen ut. Ännu mera rollspelsaktigt blir det i flyktrummens premiumversioner, då en främmande person som spelar en viss karaktär kommer med i spelet och reagerar på spelarnas ageranden och beslut.

Också stora nöjesaktörer har lagt märke till att rollspel kan vara en lukrativ affär, till exempel Disney, berättar Seppänen. Till exempel finns det ett hotell och nöjesfält med Star wars-tema, där hotellgästerna tilltalas och behandlas som om de vore karaktärer ur Star wars-universumet.

– Man har märkt att människor gillar att spela roller och därmed stannar längre på hotell eller på nöjesfält.

Analogt – inte digitalt

Rollspelande kan ofta förknippas med datorspel. Digitala rollspel har funnits sedan slutet av 80-talet och nya rollspel för datorer och konsoler lanseras på löpande band. Men på Ropecon är det de analoga rollspelen som gäller. Utöver turneringar i otaliga bräd-, kort- och miniatyrfigurspel består mässan av bland annat föredrag och diskussioner med inbjudna inhemska och utländska föreläsare. För barn finns fäktning med mjuka svärd och tornerspel med käpphästar. Rollspelspaletten fullbordas med olika kostymuppvisningar.

– En trollkarl är aldrig sen! Det kända Sagan om ringen-citatet kommer ur Heikki Kärpinlehtos mun. Iklädd sin Gandalfkostym är han en av tusentals deltagare i Nordens största rollspelsmässa, Ropecon 2018 i Helsingfors. Bild: Karl Vilhjálmsson

Ropecon är Nordens största rollspelsmässa och den största icke-kommersiella rollspelsmässan i Europa. Evenemanget arrangeras med frivilliga krafter.

Varför finns en så stor rollspelsmässa just i Finland? Är rollspel en stor grej här, Jukka Seppänen?

– Jag skulle inte säga att rollspel är mera populärt i Finland än i till exempel Sverige eller Danmark. Men Ropecon är kanske den enda mässan i Norden som samlar hela rollspelsfältet till ett och samma evenemang. Ropecon växer något varje år, vilket tyder på att vi i jämn takt får in nya intresserade. Men mainstream är rollspelande inte.

Vad är det om får dig att fascineras av rollspel?

– Rollspel ger möjlighet till att pröva och leka med saker som man inte kan göra i det riktiga livet. Jag får använda min kreativitet och göra saker som jag annars inte skulle ha tid eller pengar för. Men i grund och botten är det människorna som är det väsentliga i rollspel, precis som i vilken annan hobby som helst. Gemenskapen är rollspelandets kärna.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning