Roland Schimmelpfennig till Viirus

Roland Schimmelpfennig. Bild: Heike Steiweg

Den tyske dramatikern samtalar med professor Anders Carlsson om bland annat teaterns roll och det kollektiva mötet mellan teatern och publiken.

Den tyske pjäsförfattaren Roland Schimmelpfennig gästar Helsingfors i januari. Besöket, som ordnas i samarbete med Teater Viirus och Konstuniversitetets Teaterhögskola, kulminerar i ett konstnärssamtal mellan Schimmelpfennig och professor i skådespelarkonst Anders Carlsson lördagen den 12 januari på Viirus.

Samtalet går på engelska och är öppet för allmänheten, och publiken bereds också möjligheten att ställa egna frågor. Evenemanget arrangeras i samband med säsongsöppningen av Schimmelpfennigs moderna fabel Den Stora Elden. Pjäsen i regi av Anders Carlsson hade premiär på Viirus i september och har bland annat uppmärksammats för sin nyskapande scenografi och kamerateknik, övertygande skådespelarinsatser och djärva reaktion på rådande klimathot.

Under samtalet diskuterar Carlsson och Schimmelpfennig den senares syn på teaterns roll, det kollektiva mötet mellan teatern och publiken, pjäsförfattarens relation till skådespelarna samt vilken förståelse av människan som hans texter möjliggör.

Teaterkändis

Roland Schimmelpfennig är en av världens mest spelade nutidsdramatiker med ett femtiotal pjäser översatta till fyrtio språk. Han har vunnit otaliga priser för sin dramatik men är också romanförfattare, regissör och aktuell som bildkonstnär.

Schimmelpfennig utmanar teatern att finna nya gestaltningsmetoder bortom det traditionella, utan att vara postdramatisk. Tvärtom försvarar han dramat som en litterär urkund och utgångspunkt för teaterns process. Schimmelpfennigs pjäser befolkas inte av storartade karaktärer utan av människor vars identiteter, handlingar och öden tycks vara en konsekvens av omständigheter bortom individens kontroll. Vidare tycks hans pjäser växla perspektiv från globala till intima relationer. Via en lyhörd avkänning på tidsandan, och de avgrunder som öppnar sig bakom mediala rubriker tar hans skrivande an komplexa politiska, etiska och existentiella utmaningar på både mikro- och makronivå.

Samtal 12.1 kl. 16 på Viirus. Den Stora Elden ges kl. 19. Samtalet är gratis men man bör anmäla sig senast 10.1. Samtal+pjäs till rabatterat pris.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning