Räddningsledare i Kalajoki: Hjälpen gör att vi orkar

Släckningsarbetet av markbranden i Kalajoki har pågått sedan måndagen. Bild: Glenn Hägg/Lehtikuva

Markbranden som sedan i måndags härjat i Kalajoki i Norra Österbotten fortsätter. Men hjälp har anlänt och brandbegränsningslinjerna har hållit. Nu hoppas brandbekämparna på regn på fredagen.

–  Ska jag berätta de goda nyheterna först? frågar räddningsledare Jarmo Haapanen när han svarar i telefon vid 18-tiden på torsdagskvällen.

Haapanen leder släckningen av den omfattande markbranden i Kalajoki i Norra Österbotten.

–  De brandbegränsningslinjer som vi skapade senaste natt genom att fälla träd har hållit. Branden är begränsad till ett lika stort område som i morse, alltså ungefär 300 hektar, säger Haapanen.

Som mest har 250 personer arbetat med brandbekämpningen på torsdagen, säger Haapanen.

–  Vi har fått hjälp från räddningsverk runtom i landet och i dag även haft hjälp av fyra helikoptrar. Hjälpen gör att vi kan ha utbytespersonal och kortare skift så att arbetsbördan inte blir övermäktig.

Försvarsmakten och Gränsbevakningen har hjälp till, och privata aktörer med sina maskiner har arbetat med att gräva korridorerna i terrängen.

Faran inte över

Den dåliga nyheten är att faran inte är över.

–  Marken är torr, och byiga vindar gör att branden fortfarande kan sprida sig, säger Jarmo Haapanen.

Nu hoppas han och de andra brandbekämparna på regn. Skurar har utlovats till fredagen.

–  Vi får hoppas att de träffar rätt. Regnet släcker inte branden, men regnet minskar risken för att branden ska sprida sig.

Ingen hälsofarlig rök

Markbranden startade i måndags. I början av veckan omfattade den omkring 70 hektar, men på grund av vindar har elden kunnat breda ut sig.

På onsdagskvällen såg det ett tag ut som om man skulle tvingas evakuera de boende i några hus i området, men det behövdes inte.

Samma kväll gick räddningsverket ut med en varning om hälsofarlig rök i luften och en uppmaning till alla i området att hålla sig inomhus med ventilationen avstängd.

På torsdagsmorgonen meddelade verket att röken från markbranden inte längre orsakar någon fara.

Under torsdagen gick verket även ut med en begäran att invånare i Petsmo- och Maxmotrakten – cirka 160 kilometer sydväst om Kalajoki – inte skulle kontakta nödcentralen bara för att de kände röklukt. Räddningsverket konstaterade, efter att ett plan undersökt saken, att röklukten kom över havet från Kalajoki.

Artikeln uppdaterad med ny information om släckningsarbetet klockan 18.50.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning