Rohingyafamilj tillbaka i Burma

Bild: Lehtikuva/Chaideer Mahyuddin

Burma har tagit emot en första rohingya-familj i enlighet med uppgörelsen med grannlandet Bangladesh.

I ett Facebook-inlägg med Burmas regering som avsändare visas foton på hur en familj får id-papper och genomgår en läkarundersökning. Planer på att fler snart ska återvända nämns däremot inte.

Omkring 700 000 personer från den muslimska minoritetsgruppen har flytt från delstaten Rakhine i Burma till Bangladesh efter en omfattande militäroffensiv, som utlöstes efter våld i området, i fjol.

Bangladesh och Burma skulle i januari ha påbörjat arbetet med att få hem flyktingarna till Rakhine, men planerna har flera gånger skjutits upp. Länderna har skyllt förseningarna på varandra.

Samtidigt har FN och människorättsgrupper varnat för att det kan vara för tidigt för rohingyerna att återvända, eftersom de fortfarande riskerar att utsättas för förföljelse och diskriminering.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46