Rohani grillades av parlamentet

Irans president Hassan Rohani. Bild: TT/AP/Peter Klaunzer

President Hassan Rohani har utfrågats av Irans parlament gällande landets ekonomi. Svaren som Rohani gav var dock inte speciellt tillfredsställande. I fyra av fem frågor uttryckte parlamentet sitt missnöje över svaren.

Det var första gången under fem år som president som Hassan Rohani frågats ut och detta efter att Irans ekonomi tagit rejält med stryk på grund av sanktionerna mot landet.

Bland ämnena märktes landets stigande inflation och arbetslöshet samt att landets valuta, rial, förlorat mer än hälften av sitt värde.

– Man ska inte påstå att vi står inför en kris. Det finns ingen kris. Om vi säger så blir detta påstående ett problem för samhället och sedan ett hot, hävdade presidenten.

– Människor är inte rädda för USA. De är rädda för oenighet bland oss. Om människor ser att vi är enade kommer problemen att lösas.

Just USA meddelade i maj att landet drar sig ur det så kallade Iranavtalet och återinförde sanktioner mot Iran, vilket innebär att internationella företag som bedriver affärer med Iran hotas av sanktioner.

Detta i sin tur har gjort att flera företag valt att avbryta projekt i landet och i november ska även den för landets så viktiga oljesektor komma att påverkas av sanktionerna.

Som en motåtgärd har Iran krävt att den internationella domstolen i Haag (ICJ) häver USA:s sanktioner.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03