Roger Waters tillbaka efter ett kvartssekel, oförändrad

Outtröttlig. Roger Waters uppträder alltjämt flitigt. Bilden från en konsert i Mexico City 2016. Bild:

Pink Floyd-profilen har i och för sig aldrig varit någon muntergök, men den här gången är han surare och mer förbannad än någonsin.

ROCK

Roger Waters

Is This the Life We Really Want? (Sony)

När Roger Waters ger ut sin första studioplatta på 25 år, förkunnar han att han ifall han varit Gud nog skulle ha gjort ett bättre jobb än den som nu sitter vid spakarna.

Då titellåten – med den retoriska frågan Is This the Life We Really Want? – dessutom inleds med ett klipp ur Donald Trumps segertal efter presidentvalet, står det klart att det här inte är någon optimistisk betraktelse över sakernas tillstånd i dagens värld. I och för sig har Waters aldrig varit någon muntergök, men den här gången är han surare och mer förbannad än någonsin – nästan så det blir lite kvävande.

Eller skulle åtminstone bli, ifall han inte hyrt in Nigel Godrich (ibland uppfattad som Radioheads sjätte medlem) som producent. De två har uppenbarligen fått i gång ett fint samarbete, och texternas tungsinthet balanseras i viss mån av den kreativa, collageorienterade ljudbilden. Här finns både fantasi och akustisk värme, och anknytningspunkterna till Pink Floyds olika skeden är många och ogenerade.

Mörk dramatik

Framförallt fortsätter Waters att bygga upp det universum han lade grunden till på Animals (1977) och fördjupade i och med ständigt aktuella The Wall (1979), men man hittar också referenser till och små klipp från flera andra Pink Floyd-skivor.

Det här kan förstås upplevas som förutsägbart, men handen på hjärtat – är det inte den musiken vi som fortfarande lyssnar helst vill ha av honom?

Albumet präglas också av en mörk dramatik, som kräver ett antal lyssningar för att börja bita. Under de första varven kändes helheten för mig oroande jämntjock, men när detaljnyanserna hittat fram blev den inledande dystopin Déjà Vu och framför allt Smell The Roses – med tjutande gitarrstick som skär genom huden – två klara favoriter.

Det är som att kastas tillbaka till de musikaliska och mentala landskap Waters irrade omkring i under stora delar av sin The Wall-tripp.

Henrik Jansson Författare

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning