Rödbetspaj med feta och Västerbottensost

Rödbetspaj med fetaost är perfekt på hösten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Otroligt läcker höstpaj. Passar likväl till finlunch som lätt middagsrätt. Servera gärna med en fräsch sallad vid sidan om.

För 4–6 portioner, 75 minuter

1 färdig pajdeg

Fyllning:

4–5 normalstora rödbetor

2 dl crème fraiche

1 ägg

1 msk honung

1 1/2 msk hackad färsk rosmarin

1 citron, skal + lite saft

150 g fetaost

salt

nymalen svartpeppar

1 1/2 dl riven västerbottensost

1/2 dl pumpafrön

1 näve blandade salladsblad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Koka rödbetorna i lättsaltat vatten i cirka 30 minuter eller tills de har blivit mjuka. Låt svalna och gnid sedan av skalet. Skär i klyftor eller skivor.

3. Lägg degen i en pajform och jämna ut. Förgrädda i 10 minuter och låt svalna något.

4. Fördela rödbetorna i pajskalet. Blanda crème fraiche, ägg, honung, rosmarin, rivet citronskal och lite saft. Salta och peppra. Häll stanningen över rödbetorna och bryt över fetaosten. Täck med ost och pumpafrön. Grädda cirka 30–35 minuter eller tills ytan fått fin färg. Låt svalna något och strö över lite blandade salladsblad inför serveringen.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning