Rödbetspaj med feta och Västerbottensost

Rödbetspaj med fetaost är perfekt på hösten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Otroligt läcker höstpaj. Passar likväl till finlunch som lätt middagsrätt. Servera gärna med en fräsch sallad vid sidan om.

För 4–6 portioner, 75 minuter

1 färdig pajdeg

Fyllning:

4–5 normalstora rödbetor

2 dl crème fraiche

1 ägg

1 msk honung

1 1/2 msk hackad färsk rosmarin

1 citron, skal + lite saft

150 g fetaost

salt

nymalen svartpeppar

1 1/2 dl riven västerbottensost

1/2 dl pumpafrön

1 näve blandade salladsblad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Koka rödbetorna i lättsaltat vatten i cirka 30 minuter eller tills de har blivit mjuka. Låt svalna och gnid sedan av skalet. Skär i klyftor eller skivor.

3. Lägg degen i en pajform och jämna ut. Förgrädda i 10 minuter och låt svalna något.

4. Fördela rödbetorna i pajskalet. Blanda crème fraiche, ägg, honung, rosmarin, rivet citronskal och lite saft. Salta och peppra. Häll stanningen över rödbetorna och bryt över fetaosten. Täck med ost och pumpafrön. Grädda cirka 30–35 minuter eller tills ytan fått fin färg. Låt svalna något och strö över lite blandade salladsblad inför serveringen.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning