Röda Korset protesterar mot jourannons

Bild: Lehtikuva/Ritva Siltalahti

Finlands Röda Kors är förargad över symbolen på de österbottniska kommunernas förstasidesannons för bevarandet av jouren i Vasa, rapporterar Markkinointi ja Mainonta.

De österbottniska kommunerna och Österbottens förbund ville sätta press på landets beslutsfattare med en förstasidesannons i tidningen Helsingin Sanomat. Annonsen illustreras av ett rött kors med ett plåster.

Marita Salo, chef för Finlands Röda Kors, påpekar till tidningen Markkinointi ja Mainonta att det röda korset inte är någon allmän symbol för första hjälpen eller sjukvård, utan ett officiellt kännetecken vars användning begränsas i lagen.

– Det här handlar inte om att skydda något varumärke, utan om att skydda kännetecknet. I till exempel konfliktsituationer skyddar kännetecknet medicinsk- och hjälpverksamhet och därför är det viktigt att man känner igen symbolen i rätt sammanhang. Därför är det trist när den används i vilseledande syfte, även om fallet inte fyller alla symbolens egenskaper, säger Salo till tidningen.

Enligt Salo kommer Röda Korset att anmärka på den felaktiga användningen av symbolen till aktörerna bakom kampanjen.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39