Röda Korset öppnar samtalstjänst för oroliga

Röda Korset erbjuder samtalshjälp till personer som upplever att de behöver prata om sin coronaoro. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Tills vidare finns tjänsten bara på finska.

Finlands Röda Kors öppnar en finskspråkig samtalstjänst för personer som har oro eller bekymmer för coronaviruset. Samtalstjänsten är öppen måndagar till fredagar klockan 9–21. Telefonnumret till tjänsten är 0800 100 200.

De som svarar på samtalstjänsten är frivilliga som utbildats för att ge psykiskt stöd. Det är inte fråga om ett rådgivningsnummer. Personer som behöver hjälp med fysisk eller psykisk ohälsa hänvisas till andra tjänster.

Röda Korset har gott om erfarenhet av att organisera samtalstjänster. Organisationen erbjuder bland annat webbtjänsten Sekaisin för unga som behöver stöd. Coronakrisen har fått allt fler unga att utnyttja den.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning