Röda Korset: Nu handlar det om att rädda liv

Förödelsen är enorm där tsunamin dragit fram. Bild: Lehtikuva-AFP-Semi

Röda korset är på plats i Indonesien efter den svåra tsunamin natten mot söndagen. I nuläget handlar det om att försöka rädda liv, men man vill också få en bild av hur olika hjälpinsatser kan nå fram på bästa sätt.– Vi har stora lager av vatten, mat, filtar och medicinsk utrustning, men det kan vara utmanande att nå ut när infrastrukturen förstörts, säger Fredrik Hammarbäck på svenska Röda korset till TT.

Hjälporganisationen har fortfarande svårt att få en klar bild av behovet av hjälp på öarna Java och Sumatra som drabbades av en tsunami natten mot söndagen, svensk tid.

– Nu handlar det om att rädda liv. Dra fram människor ur rasmassorna och ta hand om dem som är skadade, säger Fredrik Hammarbäck.

Ett tiotal medarbetare från indonesiska Röda korset arbetar i området, men även många volontärer har aktiverats.

– De är tyvärr vana vid sådana här situationer nu. Så sent som i höstas drabbades ju Sulawesi av en svår jordbävning.

Fredrik Hammarbäck har inte varit i kontakt med medarbetarna på plats ännu.

– Det är svårt att få en bild av vad som händer där. Men det man fokuserar på nu är livräddande insatser, men också på att dela ut vatten och mat. Vi har olika lager utspridda på olika platser.

I lagren finns också filtar och medicinsk utrustning.

Hårt tryck

– Det blir ofta ett väldigt stort tryck på sjukvårdspersonalen i dessa händelser, och förband och mediciner tar slut. Då är vårt material viktigt.

Röda Korsets uppgift i nuläget är också att kartlägga hur infrastrukturen har skadats.

– Jag har förstått att huvudvägen mellan Serang och Pandeglang är förstörd, och vi fortsätter att undersöka hur andra vägar har drabbats.

Ingen svensk personal har ännu skickats till Indonesien.

– Först måste vi lägga pusslet och sondera terrängen. Då kan vi bättre förstå hur vi kan hjälpa till på bästa sätt.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54