Röda Korset: Nu handlar det om att rädda liv

Förödelsen är enorm där tsunamin dragit fram. Bild: Lehtikuva-AFP-Semi

Röda korset är på plats i Indonesien efter den svåra tsunamin natten mot söndagen. I nuläget handlar det om att försöka rädda liv, men man vill också få en bild av hur olika hjälpinsatser kan nå fram på bästa sätt.– Vi har stora lager av vatten, mat, filtar och medicinsk utrustning, men det kan vara utmanande att nå ut när infrastrukturen förstörts, säger Fredrik Hammarbäck på svenska Röda korset till TT.

Hjälporganisationen har fortfarande svårt att få en klar bild av behovet av hjälp på öarna Java och Sumatra som drabbades av en tsunami natten mot söndagen, svensk tid.

– Nu handlar det om att rädda liv. Dra fram människor ur rasmassorna och ta hand om dem som är skadade, säger Fredrik Hammarbäck.

Ett tiotal medarbetare från indonesiska Röda korset arbetar i området, men även många volontärer har aktiverats.

– De är tyvärr vana vid sådana här situationer nu. Så sent som i höstas drabbades ju Sulawesi av en svår jordbävning.

Fredrik Hammarbäck har inte varit i kontakt med medarbetarna på plats ännu.

– Det är svårt att få en bild av vad som händer där. Men det man fokuserar på nu är livräddande insatser, men också på att dela ut vatten och mat. Vi har olika lager utspridda på olika platser.

I lagren finns också filtar och medicinsk utrustning.

Hårt tryck

– Det blir ofta ett väldigt stort tryck på sjukvårdspersonalen i dessa händelser, och förband och mediciner tar slut. Då är vårt material viktigt.

Röda Korsets uppgift i nuläget är också att kartlägga hur infrastrukturen har skadats.

– Jag har förstått att huvudvägen mellan Serang och Pandeglang är förstörd, och vi fortsätter att undersöka hur andra vägar har drabbats.

Ingen svensk personal har ännu skickats till Indonesien.

– Först måste vi lägga pusslet och sondera terrängen. Då kan vi bättre förstå hur vi kan hjälpa till på bästa sätt.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning