Röda Korset för kampanj mot rasism

Röda Korset tar ett krafttag mot rasismen. Under veckan ordnas evenemang och jippon runt om i landet.

Röda Korset uppmuntrar människor att delta i kampanjen mot rasism på sociala medier med taggarna #jagbestämmer, #minäpäätän, #idecide. I dag är det kickoff på Narinken i Helsingfors, med bland annat musik och aktiviteter för barn. I samband med kampanjen ordnas evenemang på olika håll i landet, bland annat samlas det in lappar som lämnas in till lokala beslutsfattare.

Mångkulturutvecklaren Nina Stubb är aktivt med i evenemangen i Österbotten.

– I år har många skolor och ungdomsavdelningar tagit kontakt med oss i förväg, säger hon.

Stubb säger att årets tema, #jagbestämmer, eftersträvar ett samhälle där alla kan vara sig själv.

– Det handlar om att själv ta ett beslut, till exempel: "jag bestämmer att visa respekt mot alla", eller "jag bestämmer att bjuda in min nya klasskompis till mitt fotbollslag".

Stubb hoppas att folk ska våga säga ifrån om man ser rasism i vardagen. Det är viktigt att få med även den tysta massan, så att det inte bara är de mest aktiva på vardera sidan av debatten vars röster blir hörda.

Integreringskoordinator Hanna Holm vid Röda Korset är inte orolig för att invandrarfientliga grupper ska blanda sig i veckans jippon. Hon tror att de säkert skriker fula ord, vilket förstås är trist.

– Men personligen är jag inte rädd för att något mer radikalt ska hända.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning