Rockoff på Åland skuggas av avtalstvist – "Staden kan inte bara glida in och idka utpressning"

Rockoff-arrangörerna är besvikna på att staden inte ställer upp med sponsorpengar. Bild: Nya Åland/Joakim Holmström

Det pågår en avtalstvist mellan arrangörerna för den årliga Rockoff festivalen och Mariehamns stad. Arrangörerna är besvikna på att staden inte ställer upp med sponsorpengar, trots att festivalen får använda torget hyresfritt.

Nästa fredag kör Rockoff i gång och musikfestivalen ska hålla på i nio dagar på torget i Mariehemn. Men under veckan har en avtalstvist blossat upp mellan staden och arrangörerna.

Rockoff har sedan starten för 22 år sedan fått mellan 10 000 och 60 000 euro i sponsorpengar av Mariehamns stad. Men från och med förra sommaren ändrades överenskommelsen och i stället fick Rockoff hyran efterskänkt av staden. Som motprestation ville Mariehamn ha synlighet. Tidigare i år tog Rockoffs arrangörer kontakt med staden för att etablera ett långsiktigt sponsoravtal, vilket staden av politiska orsaker inte ville erbjuda – och erbjöd i stället ett liknande avtal som förra året. Men Rockoff-arrangörerna är besvikna.

– Det är mycket som står på spel och vi behöver samarbetspartner. Då vi haft förhandlingar med Mariehamns stad så har vi hela tiden trott och haft förhoppningen om att det ska gå i hamn, men det har varit väldigt svårt att förhandla och det känns lite som att de inte värdesätter festivalen, säger festivalgeneralen Pier Schmid.

Men från stadens sida är tongångarna tydliga:

– När de tog kontakt i maj framförde de en önskan om ytterligare cirka 20 000 euro i reda sponsorpengar, men för att det ska kunna bli aktuellt med sådana summor vill vi ha en tidigare dialog, säger stadens verksamhetsutvecklare Terese Flöjt.

Schmid tycker att förhandlingarna med staden varit svåra och han anser inte att man kräver för mycket när man vill ha både hyresfritt och sponsorpeng.

– Det är oskäligt det som de får av oss. De får jättebra marknadsföring utöver att vi också har festivalen i Mariehamn.

Rockoffs grundare Dennis Jansson anser att gratis torghyra ska vara en självklarhet. "Staden ser inget värde i Rockoff", enligt Jansson.

– I fredags kom ett avtal från staden där det stod att de inte tänker betala någon sponsorsumma, bara höja kostnaderna. Det är ett ensidigt diktat.

Ännu i början av veckan hade man inte slutit ett hyresavtal, något som behövs för bland annat alkoholtillstånd, men på onsdagen fick staden ett undertecknat avtal – dock med korrigeringar om att man inte godkänner paragrafen där hyran regleras, utan att man vill ha nolltaxa.

Enligt Terese Flöjt, tjänsteman i Mariehamn, kan Rockoff få torget till nolltaxa om man skriver under ett tidigare föreslaget marknadsföringsavtal, hänger upp tre Mariehamnsbanderoller och använder hashtaggen Mariehamn i sina sociala medier.

Men det här tänker Dennis Jansson inte gå med på.

– Vi kanske vill betala hyra för torget, säger han.

Han menar att staden utövat utpressning och inte förhandlat.

Så det är en principfråga?

– Ja, det är en principfråga. Vi skriver inte på avtalet. Andra sponsorer betalar för sig. Staden kan inte bara glida in och idka utpressning. Det är inte okej.

Festivalen har ännu inte fått något serveringstillstånd.

Om ÅMHM godkänner alkoholtillståndet. Blir det en festival då?

– Ja, självklart.

Men det kan hända att det är den sista.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02