Rockoff inleds på Åland – "Inget vi kan se i dag borde kunna ställa till med problem"

Under en bra festivaldag tidigare år har Rockoff haft upp till 5 000 besökare. Arkivbild. Bild: Joakim Holmström/Nya Åland/SPT

På grund av coronaepidemin tvingades festivalen Rockoff i fjol ställa in mindre än en månad innan den första artisten skulle göra entré på scenen. I år blev det ingen avbokning i sista stund.

På fredag inleds den nio dagar långa festivalen Rockoff i Mariehamn på Åland.

På fastlandet har flera festivaler och evenemang de senaste dagarna meddelat att de ställer in på grund av det försämrade coronaläget. Dennis Jansson, vd för Mariepark som står bakom Rockoff, säger att det för tillfället inte finns något i sikte som ser ut att hindra genomförandet av den åländska festivalen.

– Rockoff pågår enligt planen fram till den 31 juli. Och ingenting vi ser i dag i alla fall ser ut att ställa till med problem, säger Jansson.

I fjol ställdes Rockoff in mindre än en månad innan den första artisten skulle göra entré på scenen. Jansson säger att man i år tydligt kan märka att besökare valt att vänta in i det sista innan de vågat köpa en biljett.

Dennis Jansson, vd för Mariepark, säger att folk har väntat in i sista stund innan de köpt en biljett till Rockoff. Bild: Sofia Westerholm/SPT

– Vi ser tydligt hur vår försäljning via nätet har ökat kraftigt både i går och i dag, säger han.

Alltfler verkar också välja att endast köpa sig en biljett till enskilda festivaldagar i stället för att köpa ett pass som gäller från festivalens första till sista dag.

– Vi brukar sälja mer pass, men i år är det dagsbiljetterna som gått bättre åt.

Sammanlagt uppträder 23 artister och band under de nio festivaldagarna. Årets festival blir den 24:e i sin upplaga, trots att det är exakt 25 år sedan den första Rockoff-festivalen arrangerades. Orsaken till det är fjolårets inställda festival till följd av coronaepidemin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning