Rocklegendaren Eddie Van Halen är död

Gitarristen Eddie Van Halen är död. Arkivbild. Bild: Greg Allen/TT-AP

Eddie Van Halen, gitarrist i Van Halen, har avlidit i sviterna av halscancer, skriver TMZ. Hans son, Wolfgang Van Halen, bekräftar nyheten.

"Jag kan inte förstå att jag behöver skriva det här, men min pappa, Edward Lodewijk Van Halen, förlorade en lång och hård kamp mot cancern i morse. Han var den bästa pappa jag kunde fått. Varje ögonblick med honom på och av scenen var en gåva"; skriver sonen på Twitter.

Bröderna Edward och Alex Van Halen föddes i Nederländerna, men emigrerade till USA i början av 60-talet. De bildade sitt första band på 1970-talet. Efter att ha hyrt ett ljudsystem av sångaren David Lee Roth bestämde man sig för att låta honom vara med i bandet. Enligt David Lee Roth var det han som kom på idén att ta brödernas efternamn och göra det till bandnamn, som Santana.

Enligt Eddie Van Halen ville han egentligen spela trummor, men efter att ha hört sin bror testa på deras första trumset så ändrade han sig och tog över gitarren.

– Jag ville aldrig spela gitarr. Men jag sa 'Kör på det, ta mina trummor så tar jag väl din jävla gitarr', har Eddie Van Halen sagt i intervjuer, skriver Billboard.

Van Halens självbetitlade skivdebut kom 1978 och nådde plats 19 på Billboardlistan. Eddie Van Halen ansågs vara en skicklig och nydanande gitarrist. På den instrumentella "Eruption" populariserade han gitarrtekniken "tapping", på svenska "tappning", som han själv sa att Jimmy Page inspirerade honom till.

Bandet fick sina kanske största hits när de på 1980-talet började blanda in synthar på låtar som "Jump" och "I'll wait". Eddie Van Halen spelade även solo på Michael Jacksons "Beat it" 1982.

Han drabbades av tungcancer år 2000 och fick operera bort en tredjedel av tungan. Han friskförklarades tre år senare. Under de senaste åren har det ryktats att han flugit till Tyskland för behandling av halscancer.

Eddie Van Halen blev 65 år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning