Robot shoppar mat i köpcentret Redi

Den som är på matuppköp i Fiskehamnen kan få syn på roboten Asum-1 i höst. Bild: Vesa Laitinen

Blir de ett bestående inslag i matbutikerna eller är det en utopi med robotar som utför tråkiga sysslor åt oss i vardagen? Nu pågår i alla fall ett test med en robot i Helsingfors.

Helsingfors stads innovationsbolag Forum Virium håller för tillfället på och testar en shoppingrobot i köpcentret Redi i Fiskehamnen. Den kan plocka upp matvaror och leverera dem till dem som bor i skyskrapan Majakka (Fyren) ovanför köpcentret.

Det här är ett led i innovationsbolagets satsning på smarta boendetjänster och på små transporter i stadsmiljö. Man vill också se hur autonoma bud kan underlätta vardagen i urbana miljöer.

De boende kan göra en beställning i skyskrapans egen mobiltjänst. Sedan hämtar roboten upp varorna i K-Supermarketen som ligger i källarvåningen på Redi. Leveransen sker till hemdörren eller till en gemensam lokal i skyskrapan.

Testet koordineras av Forum Virium och genomförs av företaget Dimalog i samarbete med Omron och Muotohiomo. Också byggbolaget SRV, hissbolaget Kone och K-butiken är med i projektet.

"I våra snabba test erbjuder vi företag möjligheten att använda stadsdelar som underlag för att prova på nya tjänster tillsammans med stadsborna" säger utvecklingschefen Kaisa Spilling från Forum Virium i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning