Robin Pahlman spelar drömsk rock i drömmarnas stad

Robin Pahlman har spelat gitarr så länge som han kan minnas. Som 19 år gammal lämnade han Pargas och tog sig ut i världen för att satsa på musiken. I dag är han sedan ett år tillbaka bosatt i New York där han livnär sig på att spela drömsk rock på barer runtom i Brooklyn. Hans nya skiva Temporary Everything släpptes i mars i år.

– Kan jag få lite mera gitarr?, frågar Robin Pahlman strax innan spelningen ska börja i den dimmiga baren The Rock Shop i Brooklyn, New York. Det är en avslappnad stämning i lokalen och publiken dras allt närmare scenen då Pahlman och hans band kickar i gång konserten.

Musiken som spelas är välbekant men ändå ny. Tonerna lägger sig rätt i magen på mig och det röda ljuset bländar oss samtidigt som ett moln av rök fyller scenen och omger vår gitarrist och sångare, Robin Pahlman. De nostalgiska tonerna sprider sig över den fjärde avenyn i ett sommarvarmt Brooklyn.

Livet i New York

Jag träffar Pahlman igen några dagar efter spelningen på ett kafé intill Förenta Nationernas huvudbyggnad på Manhattan. Pahlman beställer en iskaffe och berättar att livet i New York är lätt att tycka om.

– Jag och min fru Heli flyttade till New York för ett och ett halvt år sedan då hon fick jobb på FN. Flytten var rätt så enkel och vi bosatte oss i Brooklyn där vi har trivts fantastiskt bra. Via den magiska sajten Craigslist var det också lätt för mig att träffa andra musiker i New York och i dag gör jag och vårt band spelningar runtom i Brooklyn.

Pahlman berättar att han trivs med den öppna mentalitet som omger storstaden som är känd som drömmarnas stad.

– Säger man att man är musiker i New York blir reaktionen oftast att, jaha, det låter ju bra. Hemma I Finland har jag känt att man kan få sig en misstänksam blick i stället. Människorna i den här staden följer sina drömmar och det är tillåtet att misslyckas. Går det snett är det bara att putsa av sig dammet och försöka igen.

Från Pargas till Australien

Att arbeta med musik var alltid en självklarhet för Pahlman som började spela gitarr redan under barndomsåren i Pargas.

– Jag spelade klassisk gitarr som barn och när jag fyllde tolv erbjöds jag via skolan undervisning i elgitarr. Min lärare var otroligt bra och i mina ögon var han den coolaste killen i världen. Han var ung, hade långt hår och blev en klar inspirationskälla. När jag gick i högstadiet skrev jag min första egna låt.

Som 19 år gammal flyttade Pahlman till Sverige för att studera musik i Stockholm.

– Jag var väldigt ung när jag flyttade och såg skolan mest som en plats för att få bra kontakter. Efter studierna försörjde jag mig som gitarrlärare i Åboregionen i nästan tio år samtidigt som vi turnerade med vårt dåvarande band, Agent Kooper.

En av turnéerna höll på att få ett olyckligt slut då en storm slog till och bandet fastnade i Kiel i Tyskland.

– Vi hade varit på Europaturné och var på väg med båt till Finland för att ta flyget ner till Australien för en spelning som vi sett fram emot länge. Allting höll på att ställas in då vi missade vårt plan i Helsingfors, men med hjälp av några snabba ombokningar fick vi ändå vår spelning i Australien. Det var en upplevelse!, minns han.

Förgänglighetens toner

I dag är Pahlman aktuell med skivan Temporary Everything som kom ut i mars i år.

– Temporary Everything är en skiva bestående av nostalgisk och drömsk rock. Jag arbetade med plattan i ungefär ett år och spelade in skivan här i New York. Att producera Temporary Everything var ett av det mest intensiva projekt som jag någonsin åtagit mig, berättar Pahlman och berättar om snabba ryck.

– Jag lade ner mycket tid på stora delar av förproduktionen men till exempel basisten som spelade in skivan med oss träffade jag bara några timmar innan vi gick in i studion!

Varifrån kommer nostalgin i låtarna?

– Kanske är det lätt att bli nostalgisk då man flyttar runt så mycket. Man lär sig att allt är förgängligt och att inget kan tas för givet. Vissa av oss är bra på att leva framåt medan andra vill tala om de gamla goda tiderna. Men jag har kommit till den insikten att jag som trettiosju år gammal inte ännu är redo för att sitta hemma och fundera på de gamla goda tiderna. Nu vill jag blicka framåt!

Robin Pahlman spelar i Finland i höst: 14.9 Helsingfors (Semifinal) 16.9 Åbo (Dynamo) 17.9 Pargas (PIUG/Kultursalen)

Ålder: 37 år.

Bor: i Crown Heights, Brooklyn, New York.

Familj: Hustrun Heli och hunden Charlie.

Gör: Arbetar som musiker och är aktuell med skivan Temporary Everything.

Viktigast på sommaren: “I New York är det nog ordentlig luftkonditionering!”

Ett band jag lyssnat på i dag: King Gizzard & the Lizard Wizard.

Äter helst i New York: Tacos med tofu fyllning från Nacho Macho.

Mitt bästa Brooklyn-tips: En lång promenad i Prospect Park.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning