Robin Lardot fortsätter som chef för Centralkriminalpolisen

Robin Lardot fortsätter som Centralkriminalpolisens chef fram till 30 september 2025. Bild: Henri Forss/SPT

Inrikesminister Maria Ohisalo ser i nuläget inget hinder i att Robin Lardot utnämnts till fortsatt chef för Centralkriminalpolisen även om han står åtalad i hovrätten. Ohisalo understryker att ingen dom fallit i ärendet.

Statsrådet har utnämnt juris kandidat Robin Lardot till fortsatt chef för Centralkriminalpolisen på torsdagen.

Tjänsteperioden är 1.12.2020–30.9.2025.

Lardot har fungerar som Centralkriminalpolisens chef sedan 2013. Han har erfarenhet av både krävande ledningsuppgifter och genomförandet av utvecklingsprojekt inom polisen.

Lardot har en mångårig poliskarriär bakom sig. Han fungerade som biträdande chef för Centralkriminalpolisen 1999–2003. Från 2003 fram till 2009 fungerade han som polisöverinspektör vid Inrikesministeriet, och åren 2010–2013 var han polisdirektör vid enheten för brottsbekämpning vid Polisstyrelsen.

Lardot står i likhet med övrig polisledning åtalad för förfarandet i den omfattande Aarniohärvan. Lardot och de övriga tjänstemännen friades tidigare i tingsrätten, men fallet gick sedan vidare till behandling i hovrätten.

Under en presskonferens på torsdagen fick inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) frågan om det är riskabelt att utse Lardot till fortsatt chef samtidigt som han står åtalad i hovrätten.

– Rättsprocessen fortsätter, och om situationen så kräver så får vi står vi inför en ny situation senare. Han har inte dömts för något, han har gjort sitt jobb bra och han är ytterst kompetent i sitt arbete, svarade Ohisalo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning