Robert Helenius vann och buades ut

Bild: Raul Mee

Robert Helenius har sagt att han inte gett upp hoppet om att ännu utmana världseliten i tungvikt. Matchen mot vitryssen Yury Bykhautsou gjorde knappast finländaren hetare i boxningsvärlden.

Helenius tilldelades segern i matchen som gick över samtliga planerade åtta ronder med 2-1, 77-76, 77-76, 75-78.

Publiken i Estland var ursinnig då de flesta på plats ansåg att vitryssen var den bättre boxaren i ringen. Helenius höger handled gick sönder i första ronden vilket gjorde matchen till en enda lång pina för den stora finländaren.

– I andra ronden började handen värka så mycket att jag knappt kunde slå alls, sade Helenius i PAF:s sändning.

Helenius är, trots sina mindre lyckade matcher på sistone, ett större namn än vitryssen och i proffsboxningen är mygel och spel i kabinetten vardag. Bykhautsou fick garanterat in flera träffar än Helenius men domarna såg ändå finländaren som knapp segrare. Detta trots att Helenius i princip bara hade en rak vänster i sin arsenal. En rak vänster som Helenius i åratal i främsta hand använt för att hålla motståndarna på avstånd. Något segervapen är inte det slaget.

Bykhautsou, 31, är känd som en stryktålig boxare som dock saknar förmågan att slå ut sina motståndare. Hans facit är 10 segrar, 15 förluster och tre oavgjorda. Hade han haft ett knockoutslag kunde matchen i Rakvere ha slutat riktigt illa.

Helenius har nu vunnit 26 matcher och förlorat två under karriären. Förlusterna har kommit mot Johann Duhaupas år 2016 och Dillian Whyte i oktober 2017.

Sin senaste riktigt meriterande seger tog finländaren mot Dereck Chisora år 2011. Också det domslutet av ytterst kontroversiellt då många ansåg att britten hade vunnit matchen i Arenan.

Helenius, 34, hade planer på att gå en andra match under våren men skadan i handen omöjliggör sannolikt de planerna.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03