Robert Åsbacka sommarjobbar med unga i Sörmland

Den finlandssvenska författaren Robert Åsbacka handleder ungdomar som fått sommarjobb som författare. Bild: KARL VILHJALMSSON

Tio sörmländska ungdomar mellan 16 och 18 kommer i sommar att jobba en månad som författare, under handledning av den finlandssvenska författaren Robert Åsbacka.

Det sörmländska projektet kallas "Platsens författare". Vakanserna för sommarjobbande unga författare är uppdelade på fem orter, som alla har valt ut lokala författare i vars "anda" deltagarna ska skriva en text –i Strängnäs är det Bo Setterlind, i Nyköping Maria Gripe, i Trosa Sven Delblanc, i Vingåker PC Jersild. I Eskilstuna, där Robert Åsbacka bor sedan flera år, ska de två anställda skriva utgående från 1920-talet.

– Hur stor inspiration de lokala författarskapen kommer att få visar sig väl. Jag tror att man mera ska se det som en utgångspunkt, något att ta spjärn emot för att komma i gång. Det kan ju – det vet vi alla – vara rätt svårt att börja i ett ingenting. Sen är det kanske rent krasst så att de olika orterna vill lyfta fram sina författarskap – det är väl inte helt otänkbart, men inget jag har haft någon del i. Jag ser det som min uppgift att se till att de skrivande ungdomarna får ut så mycket som möjligt av den där sommarmånaden. Förutom texter utgående från författarskapen ska deltagarna skriva ytterligare en text helt fritt. Tanken är att det sen ska samlas i en antologi, säger Åsbacka.

Ungdomarna har sina arbetsplatser och en kontaktperson för praktiska frågor på sina respektive orter, och Åsbacka ska åka runt och handleda dem live så mycket som pandemisituationen tillåter, utöver Zoommöten. Gemensamma möten för samtliga tio är också inplanerade.

Projektet Platsens författare är en satsning från Litteraturutveckling Region Sörmland i samarbete med Kulturskolan och olika bibliotek i regionen.

Iréne Karlbom Häll, litteraturutvecklare på Region Sörmland, berättar att Sörmland fått idén av Jönköpingsregionen, där de gjort detta i flera år. I fjol genomfördes det i en av Sörmlands nio kommuner, nu har det spridit sig till fem, och Karlbom Häll hoppas på ytterligare spridning. Ansökningstiden i en del kommuner pågår ännu, men erfarenheten från tidigare år är att intresset är stort.

– Alla kommuner som haft det här projektet hittills har valt att göra om det. Det verkar vara svårt att sluta med om man börjat, och det är ju bra. Man åstadkommer mycket samtidigt, att lyfta och blåsa liv i äldre författarskap, ge unga både egen skrivtid och kontakt med andra unga skrivintresserade – och så förstås mentorskapet. Vi är väldigt glada att Robert bor just här och är en av våra mest meriterade Sörmlandsförfattare, konstaterar Karlbom Häll.

– Sen är det faktiskt lite extra smickrande om du tycker vårt projekt är ett föredömligt exempel eftersom vi som jobbar med litteraturutveckling i Sverige länge sett Ordkonstskolorna i Finland som just det – ett föredömligt exempel som vi jobbar hårt på att försöka ta efter.

Läs också Julia Tidigs recension av Robert Åsbackas nya roman Kistmakarna: En märklig liten familj – berörande, skickligt berättat och humoristiskt om klass och gemenskap

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning