Rivstart på handeln med gamla bostäder

Räntorna på bostadslån kan stiga inom kort.Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Det nya året har börjat rivigt på marknaden för gamla bostäder. Handeln med nya bostäder sjönk något men antalet affärer är fortfarande på hög nivå.

I januari ökade försäljningen av gamla bostäder med 4,5 procent jämfört med året innan. Totalt såldes över 4 000 gamla bostäder via bostadsförmedlare. Starkast var utvecklingen inom höghuslägenheter, där ökade försäljningen med hela 5,9 procent, meddelar Fastighetsförmedlingsbranschens centralförbund.

Däremot sjönk försäljningen av nya bostäder med 7,5 procent jämfört med i fjol. Antalet affärer är dock fortfarande på hög nivå, anser förbundet. När det gäller nya bostäder är det speciellt höghuslägenheterna som tappar, där sjönk försäljningen med 21,5 procent.

Priserna för höghuslägenheter fortsätter att stiga. I januari steg priserna för höghuslägenheter i Helsingfors och resten av Finlands stora städer. I december kostade en gammal bostad i genomsnitt 4 400 euro per kvadratmeter i Helsingfors och 2 300 i resten av städerna.

Försäljningstiden för höghuslägenheter blev en aning längre i hela landet. Den genomsnittliga försäljningstiden för en höghuslägenhet var 83 dagar. Villor däremot gick på 139 dagar.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00