Riven t-tröja vägde i rätten

Östra Nylands tingsrätt dömde enligt vad som är skam i Irak.

I Borgå har den ledande lokala muslimska imamen år 2015 legat i fejd med sin bror i flera år om en begagnad bil. En dag möts de vid busstationen och brodern får rejält stryk. Misshandeln fortsätter med sparkar och han trampar sin bror i ansiktet också efter att han fallit till marken.

Den slagna brodern flyr till en närliggande hotellobby, med naken överkropp eftersom prästbrodern har rivit hans t-tröja. I deras gemensamma irakiska kultur är rivna kläder ett ytterligare uttryck för förnedring. Östra Nylands tingsrätt några kvarter bort dömer därför senare den i dag 53-årige imamen till ett strängare straff än vanligt för misshandeln.

Häradsåklagare Johanna Tauriainen som drev målet säger att det är allt vanligare att rätten får ta ställning till kulturella särdrag som del av brott. Bland våra äldre minoriteter har till exempel den romska kulturen många hedersbegrepp som kan bidra till att brottsoffret blir extra förnedrat, säger hon.

– Domare och åklagare har efterhand blivit bättre på det här, säger hon. En motsvarande förnedring och skam finländare emellan kunde vara att förövaren urinerar på den han först har slagit ner.

HBL har försökt nå domaren i målet för flera resonemang om domslutet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning