Ritva Siikala och Bengt Ahlfors gör show ihop – första gången makarna står på scenen tillsammans

Ritva Siikala och Bengt Ahlfors är framgångsrika regissörer och dramatiker – och har levt ihop sedan 1968. Bild: Johnny Korkman/Pressbild

Bland annat coronasommaren 2020 behandlas i föreställningen Ahlfors & Siikala som har premiär på Svenska Teatern den 19 januari.

Premiärdatum rättat.

Föreställningen handlar om Ritva Siikalas och Bengt Ahlfors gemensamma liv som började när de flyttade ihop 1968, men också om sommaren 2020 som de tillbringade tillsammans i frivillig karantän på landet på grund av coronapandemin. Det var också då pjäsen Ahlfors & Siikala kom till, uppger de i Svenska Teaterns pressmeddelande.

Både Bengt Ahlfors och Ritva Siikala har regisserat och skrivit pjäser i mer än ett halvsekel, men det här är första gången konstnärsparet står på scenen tillsammans.

Det rör sig om en tvåspråkig dialog om "en barndom i bombskydd och lek bland ruiner, om vuxenlivets motgångar och ljuvligheter, konflikten mellan arbete och familjeliv, svartsjuka och yrkesavund", enligt pressmeddelandet.

"Det är en bit av fosterlandets historia, skildrad av två konstnärer som vid det här laget känner varandra, och kanske sig själva, tillräckligt för att våga sticka ut hakan och gå i närkamp med sina liv", säger Bengt Ahlfors i pressmeddelandet.

Pjäsen har på Svenska Teatern den 19 januari, men kommer senare också att spelas på Avoimet ovet i Helsingfors.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning