Ritva Elomaa tillbaka till Sannfinländarna

Återförenade. Ritva Elomaa och Jussi Hallo-aho.Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Under en presskonferens i riksdagen sade Elomaa att hennes beslut att flytta till Nytt alternativ var förhastat.

Riksdagsledamoten Ritva "Kike" Elomaa hoppar tillbaka till Sannfinländarnas riksdagsgrupp. Elomaa var en kort tid en del av avhoppargruppen Nytt alternativ.

Det innebär att de tre regeringsgrupperna nu har 105 mandat av de 200 i riksdagen. Sannfinländarnas riksdagsgrupp har nu 16 medlemmar och Nytt alternativs grupp 19 medlemmar.

Under en presskonferens i riksdagen sade Elomaa att hennes tidigare beslut var förhastat.

Elomaa hörde till presidiet i Nytt alternativ. Hon säger att hon beklagar hela episoden.

– Jag är en sannfinländare. Den sanna Kike is back!

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho säger att de som lämnade riksdagsgruppen gjorde det bland annat för att främja sina egna intressen eller på grund av påhittade påståenden om händelserna under partiets kongress.

– Jag hoppas att Kike med sitt exempel ger mod till andra riksdagsledamöter som kanske blivit lurade, sade Halla-aho.

Nytt alternativ-gruppens ordförande Simon Elo säger till FNB att var och en fattar sina egna beslut. Elo säger att ingen pressats att byta grupp.

– Vi har haft en jättebra stämning i gruppen, också i diskussionerna med Elomaa. Jag ser ingen dramatik i det här, säger Elo.

Elo upprepade sin ståndpunkt om att det fanns vad han kallar starka drag av en kupp över valen under partikongressen. Efter kongressen bildade över hälften av de sannfinländska riksdagsledamöterna den nya gruppen.

– Jag tyckte inte längre att det handlade vanliga demokratiska val trots att valen i sig gjordes genom en demokratisk process, säger Elo. 

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33