Ritakallio föreslås leda olympiska kommittén

Ilmarinens vd Timo Ritakallio. Bild: Heikki Saukkomaa

Pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinens vd Timo Ritakallio ser ut att bli nästa ordförande för Finlands olympiska kommitté OK.

Kommittén som berett ordförandevalet föreslår att Ritakallio ska väljas.

– Han var vårt förstaval och vi väntade på svar från honom. Om han hade sagt nej skulle vi ha tvingats börja om från början, sade Kalervo Kummola, som ledde beredningskommittén, på en presskonferens på fredagen.

OK:s höstmöte väljer en efterträdare för Risto Nieminen den 26 november. Vid årsskiftet går olympiska kommittén ihop med paraplyorganisationen Valo, och ordföranden som nu väljs sitter till hösten 2020 efter sommar-OS 2020.

– De kommande fyra åren blir väldigt svettiga för styrelsen. Därför sökte vi någon med kunnande från såväl företagsledning som ekonomistyrning, sade beredningskommitténs andra ordförande Tuija Brax.

Susanna Rahkamo och Jukka Rauhala föreslås bli omvalda till vice ordförande med tanke på kontinuitet inom OK.

Nationell självkänsla

Ritakallio har tunga meriter från bank- och pensionsförsäkringsvärlden. Han disputerade nyligen och är numera teknologie doktor. Idrottserfarenhet har Ritakallio, född 1962, från en mindre, icke-olympisk gren. Han är ordförande för Orienteringsförbundet och har suttit med i Internationella orienteringsförbundets styrelse i sex år.

Beredningskommittén betonade Ritakallios erfarenhet från strategiskt ledande. Vilka är fajterna som OK absolut måste vinna?

– Vi måste vinna att hela den finländska idrottsgemenskapen ställer sig bakom förbundet så att det inte blir några motsättningar. Detta är ett historiskt läge och den nya styrelsen har momentum, sade Ritakallio.

– För det andra måste vi få hela folket att motionera mera. Och för det tredje måste vi skapa förutsättningar för framgångar för den finländska toppidrotten. Dessa saker räknade jag inte upp i prioriteringsordning.

Hur mycket offentligt stöd toppidrotten kommer att få beror på om samhället i framtiden ser idrotten som ett egenvärde i stil med högkultur. Ritakallio lovade att fungera som galjonsfigur för idrotten om han blir vald och vände sig till historien för exempel om idrottens betydelse.

– Idrottsframgångar kan inverka positivt på en hel nations självkänsla. Då finländarna klarade sig bra i OS i Stockholm 1912 inverkade det enligt vad jag fått erfara på att Finland blev självständigt. Och världsmästerskapet i ishockey 1995 höjde stämningarna efter depressionen. 

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning