Risto Siilasmaa lämnar Nokias styrelse – Sari Baldauf blir ny styrelseordförande

Sari Baldauf blir ny styrelseordförande för Nokia. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Efter tolv år i styrelsen och åtta år som ordförande lämnar Risto Siilasmaa sin plats i Nokias styrelse.

Nokias styrelseordförande Risto Siilasmaa har meddelat att han inte längre står till förfogande när en ny styrelse ska väljas på bolagsstämman i april. Siilasmaa valdes in i styrelsen år 2008 och har fungerat som dess ordförande sedan 2012.

– Under mitt ordförandeskap har vi förändrat Nokia till en av världens ledande aktörer inom nätverksteknik som har en stark grund med tanke på framtiden, säger Siilasmaa i ett pressmeddelande.

Siilasmaa betonar att förändringarna inte varit lätta att genomföra och tackar Nokias personal för deras beslutsamhet och åtagande.

– Nu är vi åter mitt i en förändring då den historiska övergången till 5G håller på att förverkligas.

Styrelsens utnämningsutskott säger att det förberett en efterföljare till Siilasmaa i nästan ett år.

Efterträdare till posten som styrelseordförande blir Sari Baldauf, förutsatt att hon på nytt väljs in i styrelsen på bolagsstämman. Posten som vice ordförande planeras gå till styrelsemedlemmen Kari Stadigh.

Baldauf är medlem i Nokias styrelse sedan 2018. För tillfället är hon styrelsens vice ordförande. Hon är även medlem i Daimler AG:s förvaltningsråd och styrelsemedlem i Aalto-universitetet. Baldauf har tidigare varit chef för Nokias nätaffärsverksamhet åren 1998-2005 och före det innehaft flera chefsposter inom företaget i både Finlands och USA.

Fram till 2018 var hon styrelseordförande för energibolaget Fortum och medlem i teleoperatören Deutsche Telecoms förvaltningsråd.

– Det är en ära att bli föreslagen till styrelseordförandeposten och vara i tjänst för Nokia och dess aktieägare. Jag ser tydlig potential att på sikt generera värde för aktieägarna och jag väntar på att kunna fortsätta det nära arbetet med styrelsen och med Nokias vd Rajeev Suri, säger Sari Baldauf i pressmeddelandet.

Vd Rajeev Suri tackade Siilasmaa för hans insats i bolaget och sade sig med iver vänta på att kunna inleda arbetet med Baldauf.

– Risto Siilasmaa har varit en utomordentlig partner i en tid då Nokia genomgått stora förändringar.

Risto Siilasmaa lämnar Nokias styrelse efter tolv år. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning