Rispytt med kräftor

Rispytt på råris smaksatt med lime, ingefära och kräftstjärtar är fräsch helgmat. Bild: TT

Pytt på råris blir mer mättande än på vanligt långkornigt ris. Riset måste förkokas en dryg halvtimme innan det snabbsteks och smaksätts med bland annat lime och ingefära.

Rispytt med kräftstjärtar, lime- och ingefära

För 4 personer, 1 timme

4 dl råris

6 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1 rödlök

1 limefrukt

2 msk färskriven ingefära

1/2 chili

flingsalt

rapsolja

1 burk kräftstjärtar i lag (360 g)

Att äta till:

2 limefrukter

lättkokt broccoli

blandad sallad

Gör så här:

1. Koka råriset i vatten smaksatt med en tärning grönsaksbuljong, cirka 25–30 minuter. Dra från plattan och låt stå 10 minuter.

2. Skala och hacka rödlöken. Tvätta och riv det yttersta gröna skalet från limefrukten, dela frukten och pressa ur saften därefter. Skala och riv ingefäran. Hacka chilin mycket fint.

3. Hetta upp en stor stekpanna med olja. Stek rödlök och ris. Vänd rund hela tiden så att riset inte bränner. Tillsätt limeskal, ingefära och chili efter någon minut. Vänd runt någon minut och lägg i limesaft och flingsalt. Dra pannan från värmen och vänd ned avrunna kräftstjärtar.

Serveras med lättkokta broccolibuketter, blandad sallad och extra lime skuren i klyftor.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning