Risotto med bacon och ärter

Risotto är snäll mat både mot magen och hushållskassan. Bild: TT

Allt talar för att vi ska laga och njuta av mild och snäll risotto lite oftare. Sätt på en bra skiva och dansa fram maten!

För 4 personer, 40 minuter

Vegetariskt tips: Ersätt baconet med ett vegetariskt alternativ.

200 g bacon

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk smör

2 dl ärtor

3 dl risottoris

9 dl vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

salt och svartpeppar

1 dl nyriven parmesanost

persilja

Gör så här:

1. Koka upp vatten smaksatt med grönsaksbuljong. Hacka bacon och lök fint. Smält två matskedar smör i en tjockbottnad kastrull. Lägg i bacon och lök och låt bitarna glida runt i smöret någon minut.

2. Vänd ned riset, pressa eller riv i vitlöksklyftan och späd med ett par deciliter buljong under omrörning. När riset sugit upp buljongen tillsätts ytterligare ett par deciliter. När riset sugit upp en andra omgång tillsätts resterande buljong och riset får sjuda sakta under lock i knappt 15 minuter.

3. Vänd ned ärterna och låt riset stå på låg värme i ytterligare fem minuter. Blanda ned den rivna osten och smaka av med salt och peppar. Lägg upp och garnera med persilja.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning