Risotto med bacon och ärter

Risotto är snäll mat både mot magen och hushållskassan. Bild: TT

Allt talar för att vi ska laga och njuta av mild och snäll risotto lite oftare. Sätt på en bra skiva och dansa fram maten!

För 4 personer, 40 minuter

Vegetariskt tips: Ersätt baconet med ett vegetariskt alternativ.

200 g bacon

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk smör

2 dl ärtor

3 dl risottoris

9 dl vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

salt och svartpeppar

1 dl nyriven parmesanost

persilja

Gör så här:

1. Koka upp vatten smaksatt med grönsaksbuljong. Hacka bacon och lök fint. Smält två matskedar smör i en tjockbottnad kastrull. Lägg i bacon och lök och låt bitarna glida runt i smöret någon minut.

2. Vänd ned riset, pressa eller riv i vitlöksklyftan och späd med ett par deciliter buljong under omrörning. När riset sugit upp buljongen tillsätts ytterligare ett par deciliter. När riset sugit upp en andra omgång tillsätts resterande buljong och riset får sjuda sakta under lock i knappt 15 minuter.

3. Vänd ned ärterna och låt riset stå på låg värme i ytterligare fem minuter. Blanda ned den rivna osten och smaka av med salt och peppar. Lägg upp och garnera med persilja.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning