Risken för hemlöshet ökar under pandemin

I Finland lyckas de flesta hemlösa hitta en bädd hos släktingar eller bekanta. Bilden är inte tagen i Finland. Bild: Mostphotos

Coronakrisen kan ställa alltfler finländare inför en ny situation: pengarna räcker inte till för hyran. Tidigt ingripande är en nyckel för att hantera problemet, är ett av budskapen under De bostadslösas natt.

Hemlösheten uppmärksammas under evenemanget De bostadslösas natt under lördagskvällen och hela natten. Årets upplaga genomförs delvis virtuellt i samarbete med Nationalmuseet vars Muminutställning ska ge besökarna en tankeställare kring temat mänsklighet och det finländska samhällets värderingar.

En poäng är att påminna om att tillgång till en bostad är en grundläggande rättighet och att alla har rätt till ett eget hem.

Evenemanget lyfter fram boendekostnaderna och rådgivning som ett verktyg för den som riskerar att bli utan bostad eller överskuldsatt.

Värre under pandemin

Coronakrisen har lett till att alltfler finländare inte klarar av att betala hyran eller boendekostnaderna. För många kan situationen vara ny och de kanske inte känner till var man kan få goda råd eller hjälp. Arrangörerna påpekar betydelsen av förebyggande insatser och tidigt ingripande för att tackla problemet.

Debatten under lördagens evenemang leds av fotokonstnären Meeri Koutaniemi och Mia Juselius vid Kriminalvårdens stödstiftelse.

Minskat kraftigt

Vid slutet av fjolåret var 4 600 människor i Finland registrerade som bostadslösa, över hälften av dem i huvudstadsregionen och 850 av dem alla var ungdomar under 25 år. 264 familjer med 275 barn ingår i den totala siffran.

Antalet bostadslösa har ändå minskat rejält de senaste årtiondena. För 30 år sedan var omkring 15 000 människor hemlösa i Finland – tre gånger fler än i dag.

Bostadslösheten i Finland är så gott som osynlig i gatubilden eftersom merparten av de hemlösa sover över hos släktingar eller bekanta. Uteliggarna söker sig oftast till skogen, trappuppgångar eller öppna affärslokaler för att inte synas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning