Risk att rören spricker när vädret blir mildare

Bild: Mostphotos

Nu blir vädret mildare och det kan löna sig att ta sig ut till sommarstugan för att kontrollera vattenrören. De spricker nämligen lättare efter en lång och sträng köldperiod och orsakar årligen flera hundra vattenskador runtom i landet.

Frusna bruksvattenrör tar stryk när isen sväller, och det skadar rören.

– Risken är stor särskilt i de fastigheter där bruksvattenrören kan frysa och smälta lite när som helst. Till exempel på en sommarstuga där man inte stängt vattnet över vintern. Här kan ett läckage i värsta fall pågå länge och orsaka skador, säger Juhani Savolainen, riskchef vid Lokal-Tapiola, i ett pressmeddelande.

Misstänker man att det finns vatten i rören i en byggnad som stått ouppvärmd, är det senast nu dags att kontrollera att rören är i skick och att vattnet rinner som det ska.

– Man kan också kontrollera att vattenmätaren inte snurrar onormalt. Det kan vara ett tecken på att vatten läcker in i konstruktionerna, säger Savolainen och rekommenderar att man stänger av vattnet med avstängningsventilen på gårdsplanen, eller att man slår av matningsströmmen i vattenpumpen för det egna vattensystemet.

–  Om man blir tvungen att tina frusna rör ska man anlita en expert.

”Sälj din gamla bostad före du köper ny!”

Fastighetsförmedlingen Kotijoukkue är på alla sätt nyare, fräschare och mer dynamiskt men gamla goda råd och sunt förnuft är fortfarande en av grundstenarna i bobytarbranschen. Än gäller den gamla devisen att sälja sin gamla bostad förrän man köper ny. Ingen vill bli i fällan mellan två bostäder. 1.11.2018 - 09.42