Risk att rören spricker när vädret blir mildare

Bild: Mostphotos

Nu blir vädret mildare och det kan löna sig att ta sig ut till sommarstugan för att kontrollera vattenrören. De spricker nämligen lättare efter en lång och sträng köldperiod och orsakar årligen flera hundra vattenskador runtom i landet.

Frusna bruksvattenrör tar stryk när isen sväller, och det skadar rören.

– Risken är stor särskilt i de fastigheter där bruksvattenrören kan frysa och smälta lite när som helst. Till exempel på en sommarstuga där man inte stängt vattnet över vintern. Här kan ett läckage i värsta fall pågå länge och orsaka skador, säger Juhani Savolainen, riskchef vid Lokal-Tapiola, i ett pressmeddelande.

Misstänker man att det finns vatten i rören i en byggnad som stått ouppvärmd, är det senast nu dags att kontrollera att rören är i skick och att vattnet rinner som det ska.

– Man kan också kontrollera att vattenmätaren inte snurrar onormalt. Det kan vara ett tecken på att vatten läcker in i konstruktionerna, säger Savolainen och rekommenderar att man stänger av vattnet med avstängningsventilen på gårdsplanen, eller att man slår av matningsströmmen i vattenpumpen för det egna vattensystemet.

–  Om man blir tvungen att tina frusna rör ska man anlita en expert.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22