Risikko till Yle: Polisen har stoppat flera attacker i Finland

Bild: Vesa Moilanen

Inrikesminister Paula Risikko (Saml) säger att polisen har lyckats stoppa flera attacker i Finland efter år 2012. Risikko uppger att polisen bland annat har avstyrt skolattacker.

Hon berättade i Yles Morgonettan att man omkring år 2012 lyckades avvärja den attack mot politiker som lyftes fram i offentligheten i fredags.

Vid den här tidpunkten var Paula Risikko ännu inte inrikesminister så hon blev inte skilt informerad om händelsen.

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen sade i fredags att man lyckades avvärja den planerade attacken mot de politiska beslutsfattarna genom gott samarbete mellan centralkriminal-, lokal- och skyddspolisen.

Risikko säger att polisen lyckats stoppa attackerna framför allt genom gott myndighetssamarbete och genom goda tips.

– Det här lyckas till all tur i åtminstone en del fall, sade hon till Yle.

Risikko uppger att skyddspolisen för tillfället specialbevakar omkring 350 personer på grund av koppling till terroristorganisationer. Vidare bevakar centralkriminalpolisen hundratals personer. Sammanlagt finns det över tusen personer som myndigheterna följer med i Finland.

"Kort steg från hatretorik till våld"

Risikko tog också ställning till diskussionen om hjälpandet och gömmandet av personer som fått negativt asylbeslut. Hon sade att man alltid bör hjälpa folk i nöd men att man inte får gå över gränsen så att man hindrar polisen från att utföra sitt arbete.

Hon bedömer att det inte är väldigt många som deltar i att gömma personer som fått negativt asylbeslut.

Hatretorik ser hon som en stor risk för den inre säkerheten. Risikko säger att man ökat resurserna för att ingripa i hatretorik till exempel på internet.

– Steget från hatretorik till våld är mycket kort, säger hon. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03