Paula Risikko ny talman för riksdagen – nytt ministernamn planeras vara klart på tisdag

Paula Risikko Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Riksdagen har valt Paula Risikko (Saml) som talman.

Riksdagen har valt inrikesminister Paula Risikko (Saml) till ny talman. Risikko fick 157 röster i en sluten omröstning. Ilkka Kanerva (Saml) fick 16 röster. Därtill fick enstaka kandidater enstaka röster.

Talmansposten går traditionellt till den näst största riksdagsgruppen, det vill säga Samlingspartiet.

Risikko ersätter Maria Lohela (Blå). Efter splittringen i somras är varken Sannfinländarna eller Blå framtid tillräckligt stora för att kunna göra anspråk på en talmanspost.

I och med att Risikko blir talman kommer landet att behöva en ny inrikesminister.

Mauri Pekkarinen (C) fortsätter som första vice talman, vald med 166 röster.

SDP har valt Tuula Haatainen som kandidat till andra vice talman, och hon blev vald med 148 röster.

Tuula Haatainen Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Direkt byte eller rockad?

I Samlingspartiet var Ilkka Kanerva den som lyftes fram under hösten som talmanskandidat, men diskussionen om metoo-kampanjen har påverkat stämningarna bakom kulisserna. Det har också i förhandsdiskussionerna lyfts fram att presidenten, statsministern, vice statsministern och utrikesministern alla är män – och att det inte ser bra ut om det inte syns en kvinna i hela statsledningen.

Riksdagens kvinnonätverk har aktivt puffat på att valet bör vara en kvinna, och nätverkets ordförande Hanna Sarkkila (VF) lade press på genom att signalera att riksdagsledamöterna inte nödvändigtvis behöver rösta på den person som Orpo valt ut.

Tippningarna på det här årets sida har därför varit Anne-Mari Virolainen, som nu är ordförande för Stora utskottet, och Paula Risikko, som varit vice talman tidigare.

Virolainen står alltjämt högt på tippningslistan, men den här gången till en ministerpost. Det lär inte bli någon större operation bland Samlingspartiets ministrar, men det är möjligt att det sker en rockad, så att en annan av de nuvarande ministrarna blir inrikesminister.

I vilket fall som helst behövs det då en ny ordförande för Stora utskottet.

Samlingspartiet kommer att samla sitt partistyre och sin riksdagsgrupp för beslut om ministerbytet på tisdag eftermiddag efter riksmötets öppning. Precis som i talmansfrågan är det ändå partiledare Orpo som har den centrala rollen och som lägger fram sitt förslag.

Även social- och hälsovårdsutskottet kommer att behöva en ny ordförande efter att Haatainen börjar som andra vice talman. Social- och hälsovårdsutskottet har en central roll i bland annat social- och hälsovårdsreformen och är en synlig position för SDP:s oppositionspolitik.

SDP fattar beslut om sina namn på sitt gruppmöte på torsdag.

Arto Satonen, som måste avgå från presidiet, måste också omplaceras. Detsamma gäller Maria Lohela.

Talmansvalet förrättades med slutna valsedlar.

Korrigering 12.16: Talmansposten går traditionellt till den näst största riksdagsgruppen, inte till den största riksdagsgruppen, som det felaktigt stod i den första versionen av texten.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning