Risikko: Klagomålet om social- och hälsovårdsutskottets ordförande Kiuru kommer att behandlas i september

Riksdagens talman Paula Risikko (Saml) har inte bråttom med att behandla besvären mot social- och hälsovårdsutskottets ordförande Krista Kiuru (SDP) Bild: SPT/Ari Sundberg

Enligt riksdagens talman Paula Risikko (Saml) är det inte en speciellt dramatisk fråga och klagomålet kommer att behandlas först den 4 september.

Riksdagens talmanskonferens kommer att behandla kritiken mot social- och hälsovårdsutskottets ordförande den 4 september, enligt riksdagens pressmeddelande. På fredagen lämnade en grupp medlemmar i utskottet som representerar regeringspartierna in besvär om ordförande Krista Kiuru (SDP). Enligt kritiken har Kiuru använt sin position för att sakta ner behandlingen av vårdreformen.

– Det är inte en speciellt dramatisk fråga. Talmanskonferensen har redan tidigare beslutat att följa med hur arbetet i utskottet framskrider och vi har fått lägesrapporter varje vecka, säger Risikko i pressmeddelandet.

Enligt Risikko verkar också social- och hälsovårdsutskottets arbete ha gått framåt den senaste tiden och hon säger att det är bäst att arbetet verkligen går vidare eftersom utskottet kommer att ha väldigt mycket arbete på hösten.

Sannfinländarnas Juvonen: September är för sent

Social- och hälsovårdsutskottets medlem Arja Juvonen (Sannf) skriver i ett pressmeddelande att talmanskonferensen borde behandla ärendet senast i augusti.

– Utskottet har fått sig en törn på grund av att det saknas förtroende. Det är svårt att behandla reformen i en atmosfär där Centerns och Blå framtids representanter anser att utskottet saknar handlingsförmåga, skriver Juvonen i pressmeddelandet.

Juvonen skriver att hon som representant för oppositionen upplever att anklagelserna är ogrundade, men för att stämningen ska bli bättre och för att arbetet ska kunna fortsätta borde ärendet behandlas innan utskottets nästa möte den 20 augusti.

– Regeringen vill att social- och hälsovårdsutskottet arbetar i snabb takt för att komma framåt med vårdreformen. Talmanskonferensen borde också handla snabbt med sitt ställningstagande så att utskottet får tillbaka sin arbetsro, skriver Juvonen.

Uppdaterad kl. 19.20 med Juvonens kommentarer

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning