Rios OS-vatten smutsigare än trott – "Håll munnarna stängda"

Bild: Yasuyoshi Chiba

OS-idrottarna i Rio har blivit varnade över det förorenade vattnet vid vattengrenarnas tävlingsplatser. "Håll munnarna stängda" lyder anvisningen till idrottarna.

Myndigheterna i Brasilien och OS-arrangörerna medger att försöken att rena vattnen utanför Rio de Janeiro har varit otillräckliga och förgäves.

Enligt en läkare som The New York Times talat med kommer idrottarna att "bokstavligen simma i människoavföring".

Andra experter varnar för att det finns en risk för att insjunka av mikroorganismerna och gifterna som finns i vattnet. De uppmanar idrottarna att simma med munnen stängd.

Lokala invånare berättar att det i bukten utanför Rio flyter allt från döda djur till gamla tv-apparater och kylskåp, utöver massorna av plastpåsar- och flaskor.

Medan skräp är relativt lätt att städa bort från havet är det mycket kinkigare att bli av med gifter och bakterier.

Man uppskattar att drygt hälften av avloppsvattnet som de dryga nio miljoner människorna kring Guanabarabukten producerar inte går genom någon behandling.

Då Rio blev vald att stå värd för OS-tävlingarna lovade myndigheterna att minska föroreningarna med åttio procent. Men till exempel ännu i början av den här månaden hittade forskare en ny grupp av läkemedelsresistenta bakterier i vattnen utanför Rio.

Obehandlat avloppsvatten som dumpats i havet pekas ut som den sannolika orsaken till föroreningarna.

Bild: Antonio Lacerda

Bild: Antonio Lacerda

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning