Rinnes pensionsidé för tidigare familjeledigheter nappar inte

Efter 2005 har man kunnat tjäna in pension även på föräldrapenning, men inte före. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Statsminister Antti Rinne får inte genklang från arbetsmarknaden för sitt förslag att ge mer pension retroaktivt till dem som varit föräldralediga före 2005.

Bland annat fackförbund och pensionsförsäkringsbolagens organisation Tela har hunnit kritisera det pensionsförslag som dök upp i debatten i riksdagen på torsdagen.

Det var på riksdagens frågetimme som statsminister Antti Rinne (SDP) föreslog att de som varit föräldralediga före 2005 skulle kunna få mer pension retroaktivt genom att lösgöra 200-300 miljoner inom ramen för arbetspensionssystemet, alltså pensionsfonderna.

Efter 2005 har man tjänat in arbetspension också under föräldra- och vårdledigheter, men inte före, vilket drabbat särskilt kvinnor, sade Rinne.

Förslaget är en precisering av det som står i regeringsprogrammet, att man ska utreda tillsammans med arbetsmarknadsparterna om det går att jämna ut pensioner inom systemet. Arbetsmarknadsparterna är de centrala aktörerna, eftersom det är löntagare och arbetsgivare som finansierar systemet med pensionsavgifterna.

Debatten om pensioner blossade upp igen på riksdagens frågetimme i torsdags. Ett av SDP:s vallöften var att gradvis höja pensionerna för dem som har under 1 400 euro i månaden i pension. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Men reaktionen har inte varit entusiastisk.

Fackcentralen Akava påpekar att kvinnor med låga pensioner är en mycket viktig fråga, men att arbetspensionssystemet inte hör till de statliga pengarna såsom FPA-pensionerna.

– Det är privat förmögenhet och därför skyddat av grundlagen. Att använda medlen retroaktivt till nya ändamål är inte möjligt, anser Akavas ledande expert Katri Ojala.

Finlands näringsliv EK reagerade negativt redan i somras då frågan skrevs in i regeringsprogrammet, och slog fast att det inte finns "extra pengar" i pensionssystemet.

Flera andra aktörer reagerade på Twitter redan på torsdagskvällen och sköt ner idén. STTK:s Katarina Murto säger att systemet bygger på redan intjänad pension, och att det inte finns sådana pengar i systemet som Rinne talar om. Suvi-Anne Siimes, vd på pensionsförsäkringsbolagens paraplyorganisation Tela, skriver att "retroaktiv nyfördelning är en främmande tanke", eftersom arbetspensioner betalas ut enligt hur man deltagit i finansieringen.

Debatten i riksdagen inleddes då Samlingspartiet undrade över skrivningen i regeringsprogrammet, om att hitta pengar inom pensionsfonderna. Sari Sarkomaa (Saml) undrade hur det är möjligt att det skulle finnas extra pengar.

– Det finns inte överloppspengar där. Ifall ni inte går och skär ner andras arbetspensioner i stället – polisers och sjukvårdares – så tar ni av barnens och barnbarnens pensioner, eller så måste ni höja pensionsavgiften, sade Sarkomaa.

Rinne sade att han diskuterat frågan om pensionsfonderna "med sakkunniga", men preciserade inte vem.

– Det finns 211 miljarder i förmögenhet i pensionsfonderna. Vi har ett delvis fonderande system, och årligen beror det lite på hur mycket som kommer in, men min uppfattning just nu är att det går att lösgöra en viss summa för att korrigera det här problemet, sade Rinne.

Vid ett annat tillfälle sade Rinne att det rörde sig om mellan 200 och 300 miljoner euro.

Regeringsprogrammet utgår från att det ska redas ut tillsammans med arbetsmarknadsparterna innan någonting slås fast.

Samlingspartiet ifrågasatte kalkylen och krävde att Rinne går med på att låta en parlamentarisk grupp gå igenom pensionspengarna och att systemet håller i framtiden.

Markku Eestilä (Saml) frågade om Rinne kan gå med på att pröva om pensionsfonderna håller i samarbete med opposition.

Rinne svarade att det är möjligt med en parlamentarisk grupp ifall oppositionen förbinder sig till att höja de lägsta pensionerna.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning